Ny spareplan for nedslidte kampfly

Forud for valg af nyt kampfly skal konsulentfirma komme med forslag til, hvor få kampfly Danmark kan nøjes med. Resultatet skal være klar på rekordtid.

Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens regeringen og forsvarsforligspartierne drøfter hjemtagning af de syv danske F-16-fly fra Kuwait og krigen mod Islamisk Stat, er Forsvarsministeriet i fuld gang med at forberede en ny spareplan for Flyvevåbnets F-16-kapacitet, fremgår det af dokumenter, som Berlingske er i besiddelse af.

Den såkaldte »analyse af den nuværende kampflykapacitet« skal gennemføres efter en hasteproces, som skal munde ud i foreløbige resultater om blandt andet mulighederne for at reducere antallet af F-16-fly.

De første resultater skal være klar allerede om seks uger, i uge 41, fordi resultaterne skal indgå i politikernes grundlag for at vælge nyt kampfly og herunder indgå i politikernes overvejelser om antallet af nye kampfly. At der er tale om en hasteproces, fremgår af, at valget af konsulentfirmaet først sker på tirsdag 27. august efter et miniudbud af analyseopgaven.

Konsulentundersøgelsen, der skal overvåges af en styringsgruppe med Forsvarsministeriets koncerndirektør, Bjørn Bisserup, i spidsen, skal undersøge, om udnyttelsen af flyvevåbnets nuværende 30 aldrende F16-kampfly kan optimeres, og hvor opgaverne kan udføres med færre fly.

Konsulenterne skal også se på, om flyvevåbnet kan nøjes med færre piloter, og om piloterne kan træne mere i simulatorer end i rigtige fly, ligesom konsulenterne skal se nærmere på piloternes nuværende løn- og arbejdstidsvilkår. Bag den opgave ligger det forhold, at piloterne i begyndelsen af 00erne fik en kraftig lønforhøjelse for at standse flugten til civile flyselskaber. Men siden dengang er de civile luftfartsselskabers behov for at hente militære piloter faldet stærkt.

Konsulenterne skal også se på, hvordan flyvevåbnets værksteder kan effektiviseres, og om F-16-flyenes øvrige støttestruktur er effektiv. Endelig skal konsulenterne se på, om kamppiloternes uddannelse kan gøres billigere.

Forsvarsministeriets spareplan for F-16 har vakt undren og hovedrysten på Flyvestation Skrydstrup, hvor F-16-flyene har hjemmebase.

Formanden for Centralforeningen for Stampersonel, der organiserer hovedparten af flyteknikerne på basen, Jesper K. Hansen, forstår ikke, at man diskuterer beskæringer blandt støttepersonellet i en tid, hvor regeringen og Folketinget er ved at trække F-16-flyene hjem fra Kuwait, fordi der er for få teknikere til at vedligeholde dem.

»Det giver ikke mening at skabe en endnu mindre struktur til at støtte flyene. Det er langt ude i hampen, og jeg er meget overrasket over, at der kommer nye besparelser. Skal strukturen skæres yderligere ned, så ender det med, at vi ikke kan andet end at hævde suveræniteten i luftrummet omkring Danmark,« siger han.

Officerernes formand, Niels Tønning, kalder den kommende spareplan for »utilstedelig.«

»Der er lagt op til endnu en regnearksøvelse, og vi har den største mistillid til konsulenters evne til at bedømme forsvarsfaglige forhold,« siger han.

Når konsulenternes resultater foreligger, vil officerernes fagforening trække på deres medlemmers faglige ekspertise for at bedømme konsulentarbejdet, og det skal ske i fuld offentlighed.

»Vi vil være med til at skyde konsulentarbejdet ned i flammer,« fastslår han.

Niels Tønning undrer sig over, at personellet på Flyvestation Skrydstrup, hvor adskillige af nøglepersonellet er udsendt til kampen mod Islamisk Stat og til luftrumsovervågning på Island, nu for tredje gang skal have besøg af konsulenter, der stiller de samme spørgsmål.

Han tilføjer, at Danmarks F-16-eskadrille er NATOs måske mest omkostningseffektive og prisen på danske F-16-flytimer den laveste.

Chefen for Flyverstaben, Max A.L.T Nielsen, der skal være medlem af Forsvarsministeriets styregruppe for spareplanen, afventer nærmere informationer om analysearbejdet.

»Jeg har noteret mig, at der er truffet en beslutning om dette, og jeg ser frem til det kommende møde i styregruppen og til at blive klogere på sammenhængen og processen videre frem,« siger han.

Politisk vækker nyheden om den forestående sparerunde i F-16-strukturen også undren. Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, »går ud fra, at ministeren vil orientere os om hensigten,« når forligspartiernes ordførere mødes hos ministeren fredag. Den konservative ordfører, Rasmus Jarlov, mistænker ministeriet for at være i gang med forberedelser til at skrue antallet af nuværende og fremtidige kampfly ned under de nuværende 30.

»Vi kommer ikke til at støtte nedskæringer i kampflystrukturen,« siger han.

Det var ikke muligt torsdag at stille spørgsmål til forsvarsminister Carl Holst (V) om spareplanen.

Konsulenter skal regne på, hvor få fly Danmark kan nøjes med.

Posted by Berlingske on 20. august 2015