Ny skilsmisselov på plads: Par med børn må vente tre måneder på at blive skilt

Politisk aftale om skilsmisser betyder, at ægtepar med børn fremover skal vente tre måneder på skilsmisse

(Foto: Rune Evensen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enige forældre kan ved skilsmisse dele barnets bopæl mellem sig, så barnet har bopæl hos dem begge. Det fremgår af ny politisk aftale.

»Vi er blevet enige om et nyt familieretligt system som i højere grad tager højde for børnenes behov,« siger børne- og socialminister, Mai Mercado (K).

Hun præsenterer tirsdag en ny skilsmisseaftale, som alle Folketingets partier har indgået. Aftalen træder i kraft 1. april næste år.

Den nye skilsmisseaftale indfører en såkaldt refleksionsperiode på tre måneder, før par med børn kan blive skilt.

Liberal Alliance har været modstandere af tænketiden:

»Der er ikke nogen der er i tvivl om, at det ikke er vores kop the. Men vi mener, at det er afgørende, at vi får et nyt system til gavn for de børn, der kommer i klemme. Det her er kompromiset,« siger familieordfører Laura Lindahl (LA).

DF glæder sig over refleksionsperioden.

»Tid til eftertanke er vigtigt,« siger Pernille Bendixen (DF).

Siden 2013 har det været muligt for ægtepar med børn at blive skilt på nettet ved hjælp af et NemID og 420 kroner. Men fremover indføres en separationsperiode på tre måneder.

TV2 erfarer, at aftalen også vil betyde, at Statsforvaltningen afskaffes og erstattes af en ny myndighed. Fremover skal skilsmissesager, hvor forældrene er uenige om, hvem der skal have børnene, behandles i et nyoprettet familieretshus under byretten.

Tidligere er skilsmissesagerne nemlig både blevet behandlet i Statsforvaltningen og i byretten.

Det har betydet, at afgørelserne ikke altid har været ens, og at sagerne kunne trække i langdrag. Men fremover skal der kun være én indgang til skilsmissesystemet.

Derudover skal der ifølge aftalen være mere fokus på børnene via en børneenhed, hvor fagpersoner skal hjælpe børn i skilsmissesager. Det skal afhjælpe kritikken af, at fokus først og fremmest er på, at forældrene skal enes.