Ny SF-kandidat vil ændre dagpengereglerne

Der skal være bedre muligheder for uddannelse på dagpenge, når arbejdsløsheden stiger, foreslår SFs formandskandidat Annette Vilhelmsen. Hun ser også gerne en fleksibel dagpengeperiode. Villy Søvndal slår fast, at der ikke må sås tvivl om SFs linje.

Folketingsmedlem og kandidat til formandsposten i SF, Annette Vilhelmsen på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye kandidat til formandsposten i SF, Annette Vilhelmsen, melder nu ud i den ømtålelige debat om dagpengene, der splitter regeringspartierne og Enhedslisten. Hvis Annette Vilhelmsen bliver valgt som formand for SF, vil hun arbejde for at gøre dagpengesystemet afhængig af de økonomiske konjunkturer, så mulighederne for uddannelse bliver bedre, når ledigheden vokser.

»Når der er rigtig meget brug for arbejdskraft, skal folk selvfølgelig ud og i arbejde, men når der er for mange ledige, så bør det for eksempel være sådan, at man aktivt kan bruge sin ledighedsperiode på uddannelse og opkvalificering,« siger hun og fortsætter:

»Mit bud er, at for at man ikke hele tiden skal lave nye dagpengereformer, så skulle man gøre systemet mere bevægeligt, for eksempel afhængig af konjunkturer.«

Den melding får nu afgående SF-formand Villy Søvndal til for første gang at blande sig i formandskampen.

»Der må ikke være tvivl om, at SF står fuldstændigt inde for regeringsgrundlaget. Det gælder også dagpengereformen,« siger han.

»Jeg vil gerne advare mod, at formandsvalget gøres til et spørgsmål om, hvorvidt SF skal sidde i regering. Vi har alle et ansvar for at stå på mål også for de svære beslutninger,« siger Villy Søvndal.

Vil diskutere dagpenge med Vestager

Annette Vilhelmsen slår fast, at hun som SF-formand vil respektere regeringsgrundlaget, men samtidig siger hun, at hun vil diskutere dagpengespørgsmålet med fagbevægelsen og rejse spørgsmålet over for den radikale leder, Margrethe Vestager.

»Jeg kunne godt forestille mig, at mere konjunkturafhængige initiativer kunne være noget af det, vi ville bringe i spil også til Margrethe Vestager,« siger Annette Vilhelmsen.

De Radikale forkortede sammen med de borgerlige partier i 2010 dagpengeperioden fra fire til to år og strammede reglerne for genoptjening af dagpengeretten. Den reform har Margrethe Vestager kategorisk afvist at lave om på. De Radikale vil dog ikke kommentere forslag fra Annette Vilhelmsen eller hendes modkandidat, sundhedsminister Astrid Krag, så længe formandsopgøret varer. Samme melding kommer fra Socialdemokraterne. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, der erkender at have taget fejl af forudsætningerne for dagpengereformen, glæder sig:

»Jeg synes, det er spændende, at der er bevægelse i regeringspartierne, selv om det måske er på en mærkelig baggrund i form af, at der nærmest er valgkamp i et regeringsparti,« siger han.

Formandsopgøret ser ud til at splitte SF. Folketingsgruppen er delt i to næsten lige store lejre, og nu bliver der også skruet op for tonen. Den 52-årige Annette Vilhelmsen har fremhævet sin erfaring fra byrådet i Kerteminde, men nu går Astrid Krag-støtten Jesper Johansen, der er SFs lokalformand i Brønshøj, til frontalangreb på netop hendes politiske fortid.

Facebook: Er det en klog udmelding af en endnu ikke valgt formandskandidat? Del din mening.

»Jeg ved ikke meget om lokalpolitik i Kerteminde, men det, jeg ved, er, at Annette Vilhelmsen konstituerede sig med Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti, hvorefter hun kom ud som formand for deres arbejdsmarkedsudvalg, og at de arbejdsløse i kommunen blev sendt ud og klistre plakater op med Lene Espersen,« siger Jesper Johansen med henvisning til den konservative toppolitiker.

Lokalformanden har svært ved at se Annette Vilhelmsen som »en særlig seriøs kandidat«.

»Det var ikke en kandidat, jeg havde regnet med. De må have kigget ret langt ned på listen,« siger han.