Ny S-gruppeformand skal tænke taktisk

En gruppeformand er for folketingsgruppen, hvad Ulrik Wilbek var for håndboldlandsholdet, siger Venstres gruppeformand om den rolle, Leif Lahn Jensen angiveligt skal udfylde hos Socialdemokraterne.

Som formand for et partis folketingsgruppe skal man kunne motivere sine kolleger og lægge taktikken for gruppens ageren i politik. Det siger Kristian Jensen (V), der er gruppeformand for Venstre på Christiansborg.

»En gruppeformand er for folketingsgruppen, hvad Ulrik Wilbek var for håndboldlandsholdet. Man er den, der skal sætte holdet op, den, der skal være aktiv i forhold til at lægge taktikken, og den, der skal sørge for, at folk har de rigtige opgaver og forstår deres opgaver,« siger Kristian Jensen.

Socialdemokraterne er lige nu ved at finde en ny gruppeformand, efter Henrik Dam Kristensen (S) har overtaget Beskæftigelsesministeriet. Og det ser med stor sandsynlighed ud til at blive den nuværende arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S).

Mandag bekræfter han således, at han er kandidat til posten, og at der på nuværende tidspunkt ikke er nogle kendte modkandidater. Udnævnelsen kan dog først blive officiel, når gruppen mødes næste tirsdag.

Holder det stik, at Leif Lahn Jensen skal stå i spidsen for Socialdemokraternes gruppe på Christiansborg, så skal han agere som en slags spillende træner på holdet, forklarer Kristian Jensen:

»Som gruppeformand skal man en gang imellem motivere og løfte folk og sige »kom så og nu skal vi videre«, og en gang imellem skal man markere klart, at det der var ikke godt nok. Så opgaven er at være coach for medlemmerne af folketingsgruppen,« siger Kristian Jensen.

Og så stiller rollen også store krav til ens sociale evner, påpeger han:

»Man skal have overblik, man skal være analytisk, og så skal man også være en rimelig god menneskekender. Ligesom jeg er helt sikker på, at en god træner i håndbold eller fodbold ikke behandler alle spillere ens, så skal en gruppeformand også tage hånd om gruppens medlemmer på forskellig måde. Man kan ikke bare sige, om man skal være hård eller forstående. Det kommer an på situationen eller den kollega, man har at gøre med,« siger Kristian Jensen.

Venstre-manden vil ikke kommentere specifikt på den sandsynlige udnævnelse af Leif Lahn Jensen som en kommende gruppeformand for Socialdemokraterne, før det bliver officielt tirsdag efter efterårsferien.