Ny måling: Socialdemokraterne står til historisk vælgerlussing

I en ny meningsmåling får Socialdemokraterne 15,7 pct af stemmerne. Ikke siden 1898 har tilslutningen til partiet været lavere.

ARKIVFOTO af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne fortsætter med at bløde i meningsmålingerne. I en ny YouGov-måling foretaget for metroXpress står regeringspartiet blot til 15,7 procent af stemmerne.

Det har ikke været værre for partiet, siden det ved valget i 1898 opnåede 14,2 procent.

Samtidig står Dansk Folkeparti for tredje måling i træk til at blive større end Socialdemokraterne, denne gang til 18,2 procent. Det tyder på et reelt vælgerskred, mener en valgforsker.

»Der er noget i gære i vælgerhavet. For Socialdemokraternes vedkommende er der tale om en overgæring. Trykket på partiet er nu så voldsomt, at proppen er sprunget af, og vælgerne fiser ud,« siger Rune Stubager fra Aarhus Universitet til metroXpress.

Han vurderer, at det kan blive endnu værre for det gamle arbejderparti.

»Det værste for Socialdemokraterne er, at de ikke er færdige med at genere de røde vælgere endnu. Vi står over for et regeringsindgreb i konflikten mellem lærerne og kommunerne, og blandt de offentlig ansatte kernevælgere vil det blive opfattet som både et angreb på den danske model og som en spareøvelse, der skal tvinge lærerne til at undervise mere for den samme løn,« siger Rune Stubager.

Målingen giver ifølge metroXpress hele 105 mandater til Lars Løkke Rasmussen (V) og resten af blå blok, mens rød blok blot står til 70 mandater. Venstre og Dansk Folkeparti kan sammen mønstre 90 mandater.

Berlingske Barometer, der viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger inden for den seneste måned, giver 17,9 pct. af stemmerne til Socialdemokraterne