Ny måling: Paludan kan være på vej i Folketinget

Vælgererklæringerne er endnu ikke godkendt, men en ny måling viser, at Stram Kurs muligvis ville komme i Folketinget, hvis der var valg nu.

Rasmus Paludans parti Stram Kurs ser ifølge en ny måling ud til at have kurs mod Folketinget. Her ses den racismedømte partileder, Rasmus Paludan, mens han demonstrerer ved Parken under Arbejdernes internationale kampdag onsdag den 1. maj 2019. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

2,7 procent af stemmerne ville gå til Stram Kurs, hvis der var valg nu. Det viser en ny måling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.

Målingen er den første, der har inkluderet Stram Kurs, og da der ikke er andre målinger at sammenligne med, er det stadig usikre tal. Men ifølge målingen, og med den statistiske usikkerhed på plus/minus 1,1 procent, ville Rasmus Paludans parti få mellem 1,6 og 3,8 procent af stemmerne.

Rasmus Paludan har de seneste uger fået voldsom medieaftale, blandt andet på grund af sine demonstrationer, hvor han har brændt Koranen af, og flere steder er det kommet til optøjer. Han har ifølge Indenrigs- og Økonomiministeriet indsamlet 21.612 vælgererklæringer, som ministeriet nu er i gang med at validere.

Målingen tyder på, at det nye parti nærmest udelukkende henter vælgere fra blå blok, og særligt Dansk Folkeparti står dårligt i Megafons måling. Kun 12,3 procent af stemmerne ville gå til DF, hvis valget stod nu. Det svarer til, at partiet har mistet over en tredjedel af vælgerne i forhold til seneste valg.

Megafons undersøgelse er udført mellem 29. april og 2. maj, og 1008 danskere er blevet spurgt, hvem de vil stemme på, hvis der er valg i morgen.

»Det er værd at understrege, at dette (målingen for Stram Kurs, red.) i udpræget grad er et øjebliksbillede, og at den aktuelle fordeling er langt mere følsom for udsving, end tilfældet er blandt de etablerede partier,« siger chefen for den kvantitative afdeling hos Megafon, Casper O. Jensen til TV2.

»Dette hænger sammen med, at alle partiets vælgere i sagens natur er nytilkommere. Stram Kurs har ikke en hård base af kernevælgere, som spænder et sikkerhedsnet under dem i forhold til spærregrænsen.«