Ny måling: Mette Frederiksen giver Lars Løkke baghjul

Danskerne foretrækker rød bloks statsministerkandidat på alle områder bortset fra forsvarspolitikken, viser Gallup-måling mellem Løkke og Frederiksen.

Statsminister, Lars Løkke Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan mest af alt glæde sig over én ting, når han læser en frisk Gallup-måling: At han med dannelsen af en ny regering for en måned siden synes at have skubbet et folketingsvalg et stykke ud i fremtiden.

For ifølge målingen er forsvarspolitikken således det eneste område, hvor danskerne foretrækker Løkke frem for S-formand Mette Frederiksen. I Gallups såkaldte »Præsident­valgs«-måling foretaget for Berlingske er et repræsentativt udsnit af vælgerne blevet spurgt, hvem af de to statsministerkandidater man foretrækker på en lang række politiske og personlige områder fra integration og velfærd til troværdighed og lederevner.

Overordnet mener fire ud af ti adspurgte danskere, at Mette Frederiksen er den bedst egnede af de to til at lede landet i kølvandet på det næste folketingsvalg. 23 pct. peger på den nuværende statsminister i målingen.

Størst opbakning har S-formanden ifølge målingen, når det kommer til velfærd, men rød bloks statsministerkandidat nyder også større opbakning inden for eksempelvis udlændingeområdet og EU-området samt
på spørgsmålet om, hvem der anses for den bedste garant for en ansvarlig økonomisk politik.

»En fremragende statsminister«

I forhold til tidligere målinger tegner der sig et billede af, at opbakningen til Løkke på de fleste områder er stabil eller går tilbage, mens den i forhold til Mette Frederiksen er stabil eller går frem.
Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, betegner Løkke Rasmussen som »en fremragende statsminister«.

»Jeg har vanskeligt ved at se Mette Frederiksen gøre det bedre al den stund, at jeg ikke kan gennemskue hendes politik, for den er ikke lagt frem bortset fra overbud på udlændingeområdet, hvilket i sig selv står i skærende kontrast til, da Socialdemokratiet selv sad i regering. Derfor vil jeg synes, det er rigtigt ærgerligt, hvis socialdemokraterne nu konkluderer, at det er bedst at lade være at mene noget. Det vil gøre mig bekymret på Danmarks vegne,« siger han.

Jakob Ellemann-Jensen hæfter sig ved, at Lars Løkke Rasmussen – ud over på forsvarspolitikken – står relativt stærkt, når det gælder lederevner samt på indvandrer- og flygtningeområdet.

»Og så tager jeg den slags målinger meget, meget lidt seriøst. Det er jeg næsten ked af, men også kun næsten,« siger han med henvisning til valgene om Europol, Brexit og Trump, hvor resultatet endte anderledes end forudskikket i meningsmålingerne.

Et vink med en vognstang

Hos Socialdemokratiet afviser politisk ordfører Nicolai Wammen anklagerne om manglende konkret politik.

»Jeg glæder mig over, at næsten dobbelt så mange danskere ønsker Mette Frederiksen frem for Lars Løkke Rasmussen som Danmarks statsminister. Det må ses som et vink med en vognstang om, at der ikke er stor opbakning til den nye VLAK-regering. Vi har lagt vores 2025-plan på bordet, hvor vi ønsker at investere i velfærdssamfundet og private arbejdspladser frem for topskattelettelser. Samtidig flagrer regeringens svar i vinden,« siger han.

Løkke scorer desuden ifølge Gallup-målingen en karakter på 3,4 – på 12-skalaen – for det seneste halvandet år som statsminister.