Ny måling: Lars Løkke Rasmussens hold har bestået første test

Bestået! Sådan lyder dommen fra vælgerne efter Lars Løkke Rasmussens første tid. Stjernerne på det nye ministerhold er bl.a. Søren Pind og Inger Støjberg. Den store taber er Carl Holst.

Foto: Keld Navntoft

Der er dømt bestået, når vælgerne i en ny Gallup uddeler karakterer til Lars Løkke Rasmussen og hans nye ministre efter deres første tid i regeringskontorerne­.

Og det må siges at være en halv sejr.

Skruer vi tiden tilbage til valgaftenen i forsommeren, fik Løkke ganske vist foræret en gylden chance for at danne regering, og i den forstand blev valget et vendepunkt, men Venstre indkasserede samtidig et historisk ringe valgresultat, og mange vælgere valgte partiet fra på grund af formandens sager.

I forhandlingerne om at danne regering måtte Løkke snart sande, at det slet ikke kunne lade sig gøre at få nogen af de øvrige borgerlige partier med, og da hans smalle V-regering blev præsenteret på Amalienborg Slotsplads skete det til et akkompagnement af dommedagsprofetier. Enkelte kommentatorer forudså, at Løkke kun ville kunne holde i få måneder. I det lys er det bemærkelsesværdigt, hvor stærkt regeringen er kommet fra start.

Mens Helle Thorning-Schmidt og SRSF-regeringen i 2011 fik en mareridtsagtig begyndelse, som betød, at rød bloks flertal øjeblikkeligt forsvandt, viser de aktuelle målinger, at blå blok fastholder vælgerne.

Ser vi på den nye Gallup bekræftes billedet. Set under ét godkendes regeringens start af vælgerne. Vi taler ikke om topkarakterer – hverken for regeringen som helhed eller for de enkelte ministre – men i Statsministeriet vil tallene blive noteret med glæde. Løkke ved godt, at han ikke blev båret ind i Statsministeriet på en bølge af folkelig begejstring, og han er sig bevidst om, at hans regering er den smalleste i en meget lang årrække.

Netop på denne baggrund er det ekstra vigtigt at få en godkendt start af vælgerne, for det skaber afsæt til at komme videre – ikke mindst i en situation, hvor Venstre kun dårligt ville kunne tåle yderligere tilbagegang.

Få stjerner

Læser man karaktergivningen, sidder man hurtigt med billedet af en regering med mange håndværkere og få stjerner.

Målt på synlighed er det især Lars Løkke Rasmussen, Inger Støjberg og Søren Pind, der er blevet set af danskerne. Carl Holst har godt nok også været synlig, men på den forkerte måde. Mens Inger Støjberg har lanceret stramninger af udlændingepolitikken, og Søren Pind har talt for hårdere straffe til vold og voldtægtsforbrydere, er Carl Holst blevet kendt for kritikken af sit eftervederlag – hvor han fik en hård behandling af medierne – sin sene reaktion på advarslen om, at de danske F16-jagere er nedslidte, og for sin forkerte udlægning af den tidligere VK-regerings begrundelse for at gå ind i Irak-krigen.

Dermed har forsvarsministeren overtrukket­ sin kassekredit hos vælgerne, næsten inden han er kommet i gang.

Taberne

I gruppen af ministre med lave karakterer – dog langt fra dumpekarakteren til Holst – finder vi miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen, erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen samt energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt. Sidstnævnte fik i denne uge heftig kritik for at ville neddrosle de overordnede mål for Danmarks udledning af CO2 frem mod 2020.

Også Esben Lunde Larsen har fået en tur i mediemanegen for sin udtalelse om, at han tror på, at Gud skabte jorden, hvilket fik flere kritikere til at spørge, om han på den baggrund kunne være minister for videnskaben.

Når Eva Kjer Hansen og Troels Lund Poulsen omgærdes af skepsis, kan det skyldes, at nogle vælgere er bekymret for, om de to ministre tænker for meget på at ville styrke vilkårene for landbrugs- og fødevaresektoren og for lidt på at beskytte miljøet. Forklaringen kan også være, at de opfattes som kontroversielle politikere på grund af tidligere sager og udtalelser.

Boblerne

Dernæst er der en mellemgruppe af ministre, som består af social- og indenrigs­minister Karen Ellemann, undervisningsminister Ellen Trane Nørby, skatteminister Karsten Lauritzen, sundhedsminister Sophie Løhde og transportminister Hans Christian Schmidt. I vælgernes øjne har disse ministre hverken strålet eller dummet sig.

Nogle af dem kan selvfølgelig komme til at træde ved siden af i fremtiden, men omvendt har især Karen Ellemann, Ellen Trane Nørby og Sophie Løhde et godt afsæt for at løfte sig. De er flittige, de har solid viden om deres områder, og dertil besidder de kommunikative evner, som gør, at de kan ende med at blive markante ambassadører for regeringen.

Karsten Lauritzen har i rollen som skatteminister fået et svært og risikabelt ressort, men han er et så stort talent, at han også kan ende med at overraske positivt.

Stjernerne

Ministrene med de bedste ratings er statsminister Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister Kristian Jensen, kulturminister Bertel Haarder, udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, justitsminister Søren Pind samt rutinerede Claus Hjort Frederiksen i Finansministeriet. Finansministeren ligger lidt lavere end de øvrige, formentlig fordi vælgerne respekterer ham for stor erfaring og en åbenbar kompetence, men ikke ligefrem ser ham som en folkefører.

Totalt set er der rum for forbedring. Men med det udgangspunkt, som Løkke & Co. fik på valgaftenen, vil vælgernes første karakterer blive modtaget med lettelse.

Vælgerne foretrækker Mette F. i Statsministeriet

Mens Lars Løkke Rasmussen kan glæde sig over sin solide start som statsminister, må han konstatere, at han langt fra opnået sin tidligere position som danskernes foretrukne statsministerkandidat.

Før valget blev han slået langt tilbage på grund af sine sager, og det gav Helle Thorning-Schmidt mulighed for at rykke op. Gennem valgkampen var hun vælgernes foretrukne statsministerkandidat – hvilket dog ikke var nok til, at hun kunne vinde valget.

Thornings efterfølger som ny S-formand – Mette Frederiksen – har længe været en af vælgernes favoritter, og i Politikos nye Gallup-måling står hun stærkt over for Lars Løkke Rasmussen. 37 procent af danskerne ser helst Mette Frederiksen i Statsministeriet, mens kun 28 procent foretrækker Lars Løkke Rasmussen.

Det er en stor cadeau til Mette Frederiksen, og tallene vidner om, at hun har formået at gøre et overbevisende indtryk både som beskæftigelsesminister og justitsminister i løbet af de sidste fire år med SRSF- og SR-regeringerne.

Løkkes held, at han har en regeringsperiode til at rette op tallene, mens Mette Frederiksen skal leve op til omverdenens høje forventninger.

Hvordan kappestriden mellem de to ender, kan ingen forudse. Sikkert er det til gengæld, at det er to udsædvanligt slagkraftige toppolitikere, som vil tørne sammen.