Ny lov om tatovering er nødvendig

Eksperter og politikere efterlyser ny tatovørlov for at forebygge og reducere skader, der bl.a. udløses af bakterier i tatoveringsfarverne. SF lover, at »noget er under opsejling«.

Det var tænkt som et minde om hendes afdøde farfar. En tatovering på anklen i skikkelse af en rød kyssemund og deres fælles efternavn i sort.

Men det endte med kløe, svien, smerter og en hud, der svulmede op, så det til sidst blev nødvendigt med en operation. Her blev huden skrællet af i lag så langt ned, at der ikke længere var spor af de skadelige, urene røde farvestoffer, som havde udløst den voldsomme hudreaktion. Med tiden vil huden hele, men der vil altid være et ar, og for 20-årige Sara - der ikke ønsker at få oplyst sit efternavn - er det slut med at få flere tatoveringer.

»Tatoveringer er moderne, og de kan være flotte. Men det er ikke det værd at fylde sin krop med kemikalier: Risikoen for, at det går galt, er for stor,« siger Sara.

Hun er langtfra den eneste blandt de over en halv million danskere, som har valgt at få en tatovering, der oplever gener og komplikationer i større eller mindre omfang.

I et nyt studie fra Bispebjerg Hospital med interview af 144 tatoverede strandgæster angiver 42 pct. af dem, at de i perioder har gener.

Halvdelen af dem har det i særlig grad i sollys. Blandt generne er kløe, hævelser og infektioner.

Ifølge et notat fra Sundhedsstyrelsen er der også danske eksempler på, at der kan opstå meget kraftige allergiske reaktioner med dybe sår i huden, som væsker og smerter. I et enkelt tilfælde har en yngre mand fra Jylland fået amputeret et ben på grund af en tatovering, der gik fra ankel til hofte, og som forårsagede konstante, dybe sårdannelser og koldbrand.

Mange af generne og skaderne kan tilskrives de farver, der bruges til tatoveringerne. De er typisk fremstillet til industriel brug til f.eks. billak og »urene« farvestoffer, der ofte indeholder bakterier, og som giver risiko for betændelse, når de prikkes ind i huden i forbindelse med en tatovering.

Tatovørerne skal under kontrol

Sammen med de mange beretninger om større eller mindre gener fører det nu til nye krav fra fagfolk og politikere om at regulere og kontrollere tatovørbranchen.

»Der er rigtigt mange mennesker, som oplever gener, og for nogen kan der være tale om alvorlige, livslange problemer. Derfor er der behov for et beredskab, som kan reagere og være med til at forebygge og reducere skaderne,« siger hudlæge og professor på Bispebjerg Hospital Jørgen Serup.

»Det beredskab har vi i forhold til f.eks. asbestlofter, miljøgifte, som truer grundvandet, og i forhold til inficerede fødevarer. Tatoveringsproblemerne befinder sig på samme niveau.«

Jørgen Serup står bag etableringen af en tatoveringsklinik, som både forsker i problemerne og de seneste to år har haft over 100 patienter med sværere komplikationer i behandling. Jørgen Serup mener, at der bør sættes ind med en palet af initiativer. Overordnet skal der på EU-plan arbejdes på at regulere indholdet i tatoveringsfarverne. Men det kan trække ud.

Behov for lovgivning på området

Herhjemme bør der derfor hurtigst muligt laves en ny tatovørlov, mener hudlægen.

Det skal være lovpligtigt, at tatovører skal registreres og have autorisation for at kunne åbne en forretning. De skal have gennemgået kurser i bl.a. hygiejne og risici for f.eks. infektioner. Der skal være pligt til at informere om risikoen for bivirkninger, og der skal være pligt til at udlevere et kort til kunderne med oplysninger om de farver, som de er tatoveret med. På den måde vil der blive bedre muligheder for at gribe hurtigt ind, hvis der kommer bakteriefyldte farver i omløb herhjemme.

Blandt andre Dansk Folkeparti presser på for at få gennemført den stramning af lovgivningen, som allerede blev sat på dagsordenen under VK-regeringen.

»Der er unge, der skamferes for livet. Nu må der snart ske noget på det her område,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt.

SFs sundhedsordfører Jonas Dahl afviser, at sagen er gået i stå. Der har netop været et møde med tatoveringsbranchen, og alle ordførerne vil snart blive indkaldt til nærmere drøftelser om en regulering af branchen, siger han.

»Der er noget under opsejling.«