Ny liste skal udstille hadprædikanter og stoppe dem ved grænsen

Personer, der har billiget terror, skal udstilles på offentlig liste, foreslår regeringen i nyt udspil.

Regeringen lægger op til, at personer, der ikke lever op til kravene, i fremtiden skal sættes på en offentlig liste, nægtes visum og straks afvises, hvis de møder op ved den danske grænse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen er klar med et udspil, der skal forhindre udenlandske imamer og andre religiøse forkyndere, der tidligere har billiget terror eller ytret antidemokratiske holdninger, i at komme ind i landet.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Vi vil simpelthen ikke længere lægge jord til omrejsende prædikanter i had, der inspirerer andre til et opgør med danske værdier. Det sætter vi nu en effektiv stopper for, siger udlændingeminister Inger Støjberg (V) til avisen.

Regeringen lægger op til, at personer, der ikke lever op til kravene, i fremtiden skal sættes på en offentlig liste, nægtes visum og straks afvises, hvis de møder op ved den danske grænse.

I dag er det allerede muligt i visse tilfælde at nægte personer indrejse, hvis de vurderes at være til fare for statens sikkerhed.

Men med den nye ekstremistliste vil myndighederne på forhånd ekskludere forkyndere, der har ytret sig imod demokratiet eksempelvis i hjemlandet.

- Jeg ønsker at gå et skridt videre, fordi vi er presset. Det er et drastisk skridt at tage, men vi vil ikke acceptere personer, der undergraver det danske frihedsfundament, siger Støjberg til Jyllands-Posten.

Den offentlige liste skal udfærdiges af Udlændingestyrelsen på baggrund af tilgængelige oplysninger. Det kan være informationer fundet på internettet eller fra dansk og udenlandsk politi.

Udlændinge, der ender på listen, kan få prøvet afgørelsen ved den domstolslignende instans Udlændingenævnet.

Listen skal kun gælde for personer, der ikke er borgere i EU. Herudover foreslår regeringen en hemmelig observationsliste for religiøse forkyndere, der er EU-borgere, og som myndighederne ønsker at føre et skærpet tilsyn med.

Ifølge jurist Jacob Mchangama fra tænketanken Justitia er forslaget "meget, meget vidtgående".

- Det er ekstremt uklart, hvordan regeringen i praksis skal kunne afgrænse disse antidemokratiske ytringer, siger han.

De Radikale kalder forslaget udansk, mens Dansk Folkeparti er glade for udspillet.

/ritzau/