Ny kommission skal endevende dagpengeområdet

Den nye kommission får økonomiprofessor Nina Smith som formand og skal senest ved årsskiftet 2015/2016 fremlægge konkrete bud på ændringer af det danske dagpengesystem.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske dagpengesystem står foran en omfattende kulegravning.

Regeringen og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har således fredag nedsat en dagpengekommission, der skal endevende dagpengeområdet i Danmark og komme med konkrete anbefalinger til, hvordan dagpengesystemet kan sikres fremover.

Det bliver økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet, som kommer til at sidde som formand for kommissionen, der senest ved årsskiftet 2015/16 skal fremlægge helt konkrete modeller »til et nyt og mere tidssvarende dagpengesystem«, som det hedder i oplægget.

»Dagpengesystemet er en helt afgørende del af den danske model og har i mange år været garant for et fleksibelt arbejdsmarked med økonomisk sikkerhed for den enkelte. Vi skal sikre, at dagpengesystemet fortsat kan være et pålideligt sikkerhedsnet i et moderne arbejdsmarked,« siger Mette Frederiksen i en skriftlig kommentar til kommissionen, som hun flankeret af Nina Smith præsenterer fredag eftermiddag i Beskæftigelsesministeriet.

Ifølge oplægget kan kommissionen se på alle dele af dagpengesystemet, og der er således ikke lagt bånd på det arbejde, som Nina Smith kommer til at stå i spidsen for.

Det fremgår dog også, at kommissionen skal undersøge, hvordan dagpengesystemet blandt andet kan blive »forenklet og afbureaukratiseret«, og »robust nok i forhold til et mere integreret europæisk arbejdsmarked«.

»Beskæftigelsesreformen er det bedst mulige afsæt til at få sat gang i et grundlæggende servicetjek af vores dagpengesystem,« siger Mette Frederiksen.

Dagpengesystemet har været et af varmeste politiske emner det seneste år, hvor særligt dagpengereformen, der reducerede dagpengeperioden fra fire til to år, har medført omfattende politisk diskussion.

Reformen blev vedtaget under VK-regeringen med stemmer fra de Radikale og Dansk Folkeparti.