Ny kæberasler til K

De Konservative skraber bunden i ny, historisk dårlig meningsmåling. Mindst fire nye meningsmålinger venter i denne uge.

Naser Khader, videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen og Charlotte Dyremose er tre af de mange kendte konservative, der måske er i fare ved det kommende valg. Fold sammen
Læs mere

Den konservative leder Lene Espersen vågner i dag op til endnu en rædselsmåling for de i forvejen hårdt trængte konservative. Med 4,4 pct. af stemmerne i Zaperas valgbarometer rammer regeringspartiet ifølge metroXpress et nyt lavpunkt efter sidste uges chokmåling på 4,5 pct. i en Greens-måling hos Børsen. Denne måling blev udråbt som den ringeste måling i årtier.

De 4,4 pct. svarer ifølge Zapera til blot otte mandater, hvilket vil være en halvering i forhold til folketingsgruppens nuværende 17 MFer.

Zapera-målingen er den første af mindst en håndfuld meningsmålinger, som ventes bragt i denne uge. Torsdag-fredag ventes en ny måling fra Megafon hos TV2 og Politiken. Mellem torsdag og søndag bringes en Epinion-måling hos DR.

Din mening: Hvordan kommer K ud af sin krise?

Desuden er en Rambøll-måling på vej hos Morgenavisen Jyllands-Posten og endelig kommer der i weekenden en Gallup-måling hos Berlingske Tidende.

Meningsmålingerne følges med særlig interesse i netop disse uger, fordi de kan få indflydelse på, hvornår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vælger at trykke på valgknappen.

I regeringstoppen lægges ifølge berlingske.dk's oplysninger særligt vægt på målingerne fra Megafon og Gallup, der i sidste uge kom frem til forskellige resultater. Megafon-målingen spåede for første gang meget længe en snæver føring til den borgerlige blok, mens Gallup-målingen fastholdt en føring til regeringsalternativet og samtidig spåede markant fremgang til Socialdemokratiet.

Læs også: Barfoeds bagland: Lene E. må gå

For Lars Løkke Rasmussen spiller den konservative uro utvivlsomt også ind i valgovervejelserne. Både på Christiansborg og i den konservative partiorganisation er luften i disse dage tyk af rygter om, at justitsminister Lars Barfoed (K) i kulissen sonderer mulighederne for at overtage posten som politisk leder. Et rygte, som han i sagens natur ikke selv har bekræftet. Kilder tæt på justitsministeren har over for Berlingske Tidende givet udtryk for, at han er klar til at tage over, hvis Lene Espersen trækker sig eller bliver tvunget til at gå.

En håndfuld nye håbløse konservative meningsmålinger vil uden tvivl bære ved til de konservative frustrationer over at blive straffet af vælgerne i en situation, hvor partiets mærkesag om efterlønnen netop er blevet til politiske realiteter i form af Løkke Rasmussens nytårstale.

Lene Espersen er bortrejst i dag og i morgen, hvor hun i Doha, Qatar, skal deltage i møder om Mellemøsten med bl.a. den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton.

Fredag er hun tilbage på Christiansborg, hvor hun bl.a. skal orientere Udenrigspolitisk Nævn i sagen om CIA-flyvningerne, ligesom hun skal mødes med den grønlandske regeringschef Kuupik Kleist, der på forhånd har udtalt sig stærkt kritisk om regeringens påståede dobbeltspil i samme sag.