Ny justitsminister med plettet CV

Efter skandaler, der kostede ham Familie- og Forbrugerministeriet har Lars Barfoed støt arbejdet sig opad.

Foto: Mikkel M¿ller J¿rgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når justitsministeriet i dag får ny minister ved roret – den konservative transportminister Lars Barfoed – er der tale om en respekteret politiker, der dog har enkelte skandaler i bagagen fra tiden som familie- og forbrugerminister.

Det var bl.a. virusinficerede polske hindbær, der kostede fem sygehuspatienter livet, kødskandaler og fødevarekontrollanter, der afslørede at de var for pressede til at gøre deres arbejde ordentligt, samt kritik fra Rigsrevisionen, der tilbage i 2006 rev ministerstolen væk under Lars Barfoed.

Siden da har den loyale konservative arbejdet sig støt og roligt opad.

Læs også: Lars Barfoed forfremmes til justitsminister

I 2008 vendte han tilbage til posten som formand for Rådet for Større Færdselssikkerhed, som han også havde siddet på fra 2002 til 2005. Og der gik ikke lang tid, før den jurauddannede politiker kunne gøre comeback på ministerholdet.

Da daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) skiftede ud på sit ministerhold i efteråret 2008, fik Lars Barfoed ansvaret for trafikministeriet.

Nu avancerer han så til et af de tungere ministerier harmonerer fint med den karakteristik, som både politiske medspillere og modspillere hæfter på Lars Barfoed.

Loyal

Ord som ”intelligent”, ”grundig”, ”hædersmenneske” og ”integritet” går igen i beskrivelserne. Og så er han flere gange blevet beskrevet som en meget loyal politiker. Loyal over for sine ansatte og sine kolleger.

52-årige Lars Barfoeds konservative karriere begyndte allerede i en ung alder, da han som 17-årige meldte sig ind i Konservativ Ungdom. Her blev han spottet af den daværende statsminister Poul Schlüter (K), der senere bad det unge håb om at opbygge partiets politisk-økonomiske sekretariat.

Uden for det politiske liv fokuserede Lars Barfoed også på finans- og erhvervsbranchen. Han sad i sammenlagt ni år i detailhandlens organisationer, bl.a. som direktør i Dansk Handel og Service.

Fra 1994 til 2001 – hvor han blev valgt ind i Folketinget – var han direktør for Finansrådet. Som nyvalgt i Folketinget blev han da også straks finansordfører, og han har senere været både skatteordfører, udenrigspolitisk ordfører samt gruppeformand for den konservative folketingsgruppe.

C.V:

Født 4. juli 1957 på Frederiksberg. Søn af kaptajn Erik Barfoed og kontorassistent Tove Barfoed. Lars Barfoed er gift, har tre børn og bor i Kokkedal.

Lars Barfoed er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet i 1981.

Før han blev valgt ind i folketinget i 2001, havde Lars Barfoed en række direktørposter i erhvervslivet. Blandt andet var Lars Barfoed direktør i Dansk Organisation af Detailkæder fra 1985 til 1988, direktør i Butikhandelens Fællesråd fra 1988 til 1993, viceadministrerende direktør i Dansk Handel & Service fra 1993 til 1994, og senest direktør i Finansrådet fra 1994 og frem til 2001.

Siden 1999 har Lars Barfoed været kandidat for De Konservative i Fredensborgkredsen. I sin tid på Christiansborg har Lars Barfoed haft to ministerposter, inden han nu bliver Justitsminister. Fra 2005 til 2006 var han Minister for familie- og forbrugeranliggender og siden 2008 har han været Transportminister.

Lars Barfoed måtte i 2006 forlade posten som Minister for familie- og forbrugeranliggender som følge den såkaldte kødskandale, hvor virksomheder blev opdaget i at sælge for gammelt kød.