Ny indsats skal forhindre ungdomskriminalitet

Socialminister Manu Sareen præsenterer onsdag en ny indsats, som skal forebygge ungdomskriminalitet. Der er afsat 60 millioner kroner til formålet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialminister Manu Sareen (R) offentliggør onsdag en ny forebyggelsespakke rettet mod ungdomskriminalitet. Pakken skal forhindre, at unge begynder eller fortsætter en kriminel løbebane, siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Kriminalitetspakken kommer til at fokusere på en tidlig og konsekvent indsats, hvor nye lovkrav skal sikre, at forældre og fagpersoner omgående inddrages, når en ung begår kriminalitet.

»Som samfund skal vi gribe hurtigt og konsekvent ind, så unge ikke ødelægger deres eget og andres liv ved at begynde en kriminel løbebane. Kriminalitetspakken er et signal om, at vi som samfund ikke giver op, selvom den unge måske selv gør. Vi tror på, at der er en vej ud af kriminalitet, og vi insisterer på at give den unge den hjælp, der er behov for,« siger Manu Sareen.

Et af de vigtige punkter i pakken er, at senest syv dage efter kommunen er blevet informeret af politiet om, at en ung har begået alvorlig kriminalitet, skal der indkaldes til et såkaldt »netværkssamråd«.

Her skal den unge i samspil med forældre, skolelærere og socialrådgivere lave en samlet plan for, hvordan den unge kan komme tilbage på sporet uden om kriminalitet.

»Vi ved, det virker, når den unge selv tager et ansvar for at komme på ret kurs, og de voksne i netværket omkring bakker op. Derfor indfører vi nu et lovkrav om netværkssamråd,« siger Manu Sareen.

For at sikre at kommunerne blandt andet kan gennemføre lovkravet om netværkssamrådet, bliver der afsat i alt 60 millioner kroner til hele forebyggelsespakken, og pengene skal blandt andet også dække forsøgsprojektet »Aftale om god opførsel«, der sætter fokus på tidlig forebyggelse. Her vil en række kommuner få mulighed for at samle politi og forældre, så unge, der viser tegn på en problematisk adfærd, kan komme på rette vej, før det er for sent.

»Vi skal blive bedre til at gribe ind, før det går rigtig galt. Lige så snart vi oplever, at børn på 12 år for eksempel hænger ud ved indkøbscenteret med en gruppe, der begår kriminalitet, skal vi få dem væk. For at lykkes med det skal alle voksne omkring barnet tage ansvar, og barnet skal forstå konsekvenserne af den dårlige opførsel. Det er vigtigt, at vi viser barnet eller den unge vejen til et andet liv, hvor skole, gode venner og sport er det, der fylder,« siger Manu Sareen.