Ny indfødsretsprøve: Halvdelen består - flere end 1600 dumper

Det skal ikke være for let at blive dansk statsborger, siger Udlændinge – og Integrationsminister Inger Støjberg (V) efter, at halvdelen af prøvedeltagerne har dumpet indfødsretsprøven, der er et krav for at blive dansk statsborger.

Halvdelen dumper og den anden halvdel består. Det er resultatet af sommerens indfødsretsprøve, der er et krav for at kunne blive dansk statsborger. Her ses statsminister Lars Løkke Rasmussen (i.m.), der bliver fotograferet med en familie på den årlige Statsborgerskabsdag i 2012, hvor nye danske statsborgere kan møde landets politikere. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Halvdelen har bestået – den anden halvdel er dumpet. Det er resultatet af sommerens indfødsretsprøve, der blev afholdt på 50 sprogcentre over hele landet for tre uger siden, og som afgør, om hvem der kan blive tildelt dansk statsborgerskab.

Konkret bestod 49,8 procent af prøvedeltagerne, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse. Her fortæller Udlændinge – og Integrationsminister Inger Støjberg (V) også, at hun er tilfreds med det tal:

»Det er en noget lavere beståelsesprocent, vi ser denne gang, og det viser jo bare, hvor vigtigt det er at forberede sig grundigt. For det kræver en indsats at blive dansk statsborger – og det er også meningen,« siger ministeren.

I pressemeddelelsen oplyser ministeriet desuden, at 3225 personer tog prøven. Det drejer sig altså om cirka 1600 personer, der har klaret prøven, der består af 40 spørgsmål, og som kræver 32 rigtige svar, for at bestå.

Indfødsretsprøven afløste i 2015 statsborgerskabsprøven. Siden da er den blevet afholdt to gange årligt – om sommeren og om vinteren. Det har dog sjældent været uden kontroverser og debatter.

Da færre end hver tredje formåede at bestå prøven sidste år, sagde flere af Folketingets partier, at den var for svær. Da mere end to tredjedele bestod prøven for et halvt år siden, sagde Dansk Folkeparti omvendt, at prøven nu var for let.

»Jeg kunne tage prøven uden noget problem. Menneskene, der tager prøven, har 45 minutter. Hvis man har læst på lektien forinden, så virker den meget let,« sagde Christian Langballe (DF) til Ritzau. Han har siden agiteret for, at der skulle indføres et loft på 1000 nye statsborgerskaber om året. Det har Udlændinge – og Integrationsminister Inger Støjberg dog afvist.

Dansk Folkeparti stemte for nyligt imod et lovforslag, der formelt tildelte dansk statsborgerskab til 2710 personer. Flertallet stemte dog for.

Det koster 753 kroner at tage del i prøven, og hvis man dumper er der ingen nye eller gratis forsøg. Så er man nødt til at vente et halvt år og betale prøvegebyret på ny. Du kan imidlertid - helt gratis - prøve indfødsretsprøven lige her.