Ny hundelov gør op med unødvendige aflivninger

Et flertal i Folketinget vedtog onsdag den nye hundelov, der skal forhindre uretfærdige aflivninger af menneskets bedste ven efter for eksempel et hundeslagsmål.

Flere tusinde demonstrerede søndag d.13.oktober 2013 imod den omstridte hundelov. De mener, at alt for mange hunde er blevet aflivet, siden loven trådte i kraft i 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover skal en hundesagkyndig vurdere, om en hund skal aflives efter den i vild leg har bidt en anden hund til blods. Det er konsekvensen af den hundelov, som et bredt flertal i Folketinget onsdag vedtog.

»Hunde skal selvsagt ikke bide, og der skal være mulighed for klare sanktioner, hvis det sker. Men situationer, hvor hunde aflives, fordi de for eksempel i leg kommer til at bide en anden hund, må aldrig ske igen,« siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Derudover sikrer den nye lov, at det fremover ikke er lovligt at skyde strejfende hunde. Den problemstilling kom i fokus, da en mand i 2012 skød og dræbte genboens hund, fordi hunden gentagende gange var strejfet ind på mandens grund.

»Der er slet ingen tvivl om, at ejere har et ansvar for deres hunde og skal sikre sig, at de ikke strejfer og gør folk utrygge. Men samtidig var det helt uholdbart, at private kunne lege sherif på egen jord og skyde hunde, der var på springtur,« siger Dan Jørgensen.

Derimod kan en hundeejer fremover risikere en bøde på op mod 2.000 kroner, hvis ejerens labrador - eller en hvilken som helst anden race - vandrer ind på privat jord uden tilladelse.

Og samlet set er målet at give mere tryghed til ejerne af Danmarks mere end 550.000 hunde, lyder det fra fødevareministeren.

»Samlet set har jeg forsøgt at lytte til de mange hundeejere, som har været utrygge for at deres kæledyr måske en dag bliver skudt eller aflivet, fordi de var løbet væk eller kommet op at toppes med en anden hund. Den nye lov giver mere tryghed for hundeejere,« siger han.