Ny ghettoaftale: Børn skal i vuggestue 25 timer om ugen - ellers kan børnechecken ryge

Børn i ghettoområder skal i vuggestue, fra de er ét år. Ellers kan forældrene miste børnechecken.

Børn i ghettoområder skal i vuggestue 25 timer om ugen, fra de er ét år for at lære dansk. Ellers stopper børnechecken. Det er regeringen, S og DF enige om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Børn i ghettoområder skal lære dansk og danske værdier og traditioner, fra de er ét år.

Det skal ske gennem tvungen vuggestue, er regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti enige om. Hvis børnene ikke møder op, mister forældrene børnechecken, fremgår det af aftalen, som blev indgået mandag.

Konkret skal børnene i et såkaldt læringstilbud på 25 timer, som skal fordeles hen over ugens fem dage og så vidt muligt i børnenes vågne timer.

 

Børn i ghettoområder skal lære dansk og danske værdier og traditioner, fra de er ét år.

Det skal ske gennem tvungen vuggestue, hvis ikke de går i et dagtilbud. Det er regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti enige om.

Hvis børnene ikke møder op, mister forældrene børnechecken, fremgår det af aftalen, som blev indgået mandag i Børne- og Socialministeriet.

Konkret skal børnene i et såkaldt læringstilbud på 25 timer, som skal fordeles hen over ugens fem dage, og så vidt muligt i børnenes vågne timer.

- Hvis man vokser op i et parallelsamfund og ikke har kendskab til danske værdier, så skal man lære dem. De første 1000 dage er de vigtigste i et barns liv, siger børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Hun lægger op til, at børnene skal styrkes sprogligt og blandt andet lære om danske højtider som jul.

- Helt konkret kan det være sådan, at man møder ind klokken ni, hvor man har et målrettet forløb, hvor man enten har noget højtlæsning, eller der er nogle sanglege, siger Mercado.

- Det kan være rigtig mange forskellige ting. Fokus er på læring, og det kan sagtens foregå, mens man leger.

Forløbet skal være give børn i udsatte boligområder en bedre mulighed for at starte i skolen på lige vilkår med andre børn, håber ministeren.

I dag kan børn tvinges i institution, fra de er tre år. Det bliver nu sat ned til ét år, men kun i udsatte boligområder.

Socialdemokratiet, der er med i aftalen, havde gerne set, at muligheden omfattede alle socialt udsatte børn - også dem uden for ghettoområderne.

- Der er børn, der er to år efter, når de starter i folkeskolen. Det har meget store konsekvenser.

- Vi har ikke kunnet komme igennem med vores ønske om, at det skal gælde socialt udsatte over alt, siger børne- og socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Det vil koste 94 millioner kroner om året at indføre tilbuddet, der ventes at træde i kraft 1. juli 2019. Pengene skal tages fra satspuljen.

I 2019 er det forventningen, at 500 børn vil komme i det obligatoriske læringstilbud. Det tal vil stige til 700 året efter.

Aftalen indeholder ligeledes en skærpelse af straffen for ledere i dagtilbud og skoler, der ikke underretter kommunen i sager, hvor der frygtes vold.

Det skal nu straffes med op til et års fængsel mod fire måneder i dag. Den del af aftalen ventes at træde i kraft 1. januar 2019.

/ritzau/