Ny Gallup-måling: Thorning svækket efter SF-exit

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) står svækket efter gårsdagens dramatiske exit fra regeringen fra SF. Det mener et klart flertal af de adspurgte i en ny måling fra Gallup.

Foto: Keld navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nedsmeltningen i SF efterlader en svækket SR-regering.

Det mener et klart flertal i en helt frisk Gallup-måling blandt 1.194 personer fore­taget i går, torsdag, på dagen, da SF valgte at forlade regeringen, og hvor Annette Vilhemsen annoncerede sin afgang som SF-formand.

54 procent af de adspurgte mener, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) står svækket efter gårsdagens begivenheder, mens kun 12 procent mener, at SFs farvel til regeringen efterlader en styrket stats­minister.

Mest bemærkelsesværdigt er det imidlertid, at også et snævert flertal af vælgerne hos de to tilbageværende regeringspartier, Socialdemokraterne og de Radikale, mener, at regeringen er svækket. 29 procent af de socialdemokratiske og 37 procent af de radikale vælgere vurderer, at regeringen er svækket. 26 procent af de social­demokratiske og 20 procent af de radikale vælgere mener omvendt, at regeringen står styrket.

Politisk ordfører Magnus Heunicke (S), afviser, at det kaotiske SF-exit på nogen måde stiller regeringen dårligere.

»Det svækker ikke regeringen, da vi skal måles på vores resultater. Der er netop kommet friske arbejdsløshedstal, der viser, at vi har den laveste arbejdsløshed i fire år. Det viser mig, at vi er på rette vej, og regeringens resultater står uantastet af, at SF er trådt ud,« mener Magnus Heunicke.

Så det betyder intet, at SF er trådt ud af regeringen?

»Vi er ærgerlige over, at SF er trådt ud. Vi har haft et godt og tæt samarbejde med SF. Men vi ændrer ikke vores politik, og vi fortsætter den kurs, som vi har lagt. Det er den rigtige kurs for Danmark,« tilføjer den politiske ordfører, der af flere betragtes som et varmt ministeremne.

Sine egne ministerchancer ønsker Heunicke ikke at kommentere:

»Det er 100 procent op til statsministeren. Nu skal der laves en rokade, og vi skal have en SR-regering. Det har vi historisk god erfaring med,« siger han med henvisning til 1990ernes SR-regering.

Af Gallup-målingen fremgår det endvidere, at 69 procent er enige eller overvejende enige i, at det er den bedste løsning for SF at udtræde af regeringen, og at 74 procent er enige eller overvejende enige i, at det er den bedste løsning for SF, at Annette Vilhelmsen trækker sig som partiformand.

Samtidig giver vælgerne dumpekarakterer til Annette Vilhemsens formandskab i SF. 45 procent mener, at hun alt i alt har været en dårlig formand for SF, mens kun fem procent mener, at hun har været en god formand.

TV: Svær tid venter Thorning og Vestager - hør Thomas Larsens vurdering: