Ny Gallup-måling: Rød blok slår blå blok

Vælgerne vil overvejende stemme rødt, viser ny Gallup-måling. Trekløverregeringen er løsningen, siger V-ordfører.

Gallups målingen viser, at Socialdemokratiet vil gå fra 26,3 pct. af stemmerne ved folketingsvalget i 2015 til 28,8 pct. i tilfælde af et valg i morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hverken dannelsen af den borgerlige trekløverregering eller Dansk Folkepartis forsøg på at styre ud af den sejlivede krise om misbrug af EU-midler ændrer på, at rød blok ville stå med et flertal, hvis der var folketingsvalg i morgen.

En ny meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske, viser, at mens partierne i blå blok står til at få 47,9 pct. af stemmerne – svarende til 82 mandater – ser 52 pct. af danskerne ud til at ville stemme på rød blok. Det vil give 93 mandater.

Med forbehold for den statistiske usikkerhed på cirka tre procentpoint for de største partier og cirka to for de mindre, tegner målingen et forholdsvist klart billede af blokkenes styrke, mener Rune Stubager, professor i statskundskab og valgforsker ved Aarhus Universitet.

»Den nye regering giver ikke blå blok nogen fremgang – tværtimod tyder det her på et lille tab. For Dansk Folkeparti ser krisen i denne måling ikke så stor ud som andre steder. Til gengæld har den bidt sig fast,« siger Rune Stub-ager.

Derudover viser Gallups måling, at Socialdemokratiet vil gå fra 26,3 pct. af stemmerne ved folketingsvalget i 2015 til 28,8 pct. i tilfælde af et valg i morgen. Tilgangen af vælgere til S kommer især fra DF, der i denne måling står til en tilbagegang fra 21,1 pct. ved folketingsvalget i 2015 til nu 17,1 pct.

Gallups måling viser en nettovælgervandring fra DF til S på en procent. Det svarer til, at ca. 44.000 danskere ville stemme på S i stedet for DF, hvis der var valg i morgen. Vandringen kan på grund af målingens statistiske usikkerhed svinge mellem 0,5 og 1,66 pct.

Det tegner ifølge Rune Stubager godt for Socialdemokratiet.

»De vil gerne have arbejdervælgerne tilbage fra DF. Det er i hvert fald en god forklaring på den stramme udlændingepolitiske linje, de er slået ind på. Og hvor de samtidig står klar med knivene det øjeblik, DF måtte fravige den fordelingspolitiske kurs,« siger professoren.

Han påpeger desuden, at folketingsvalgene i Danmark typisk er ret snævre. Og at én procent af vælgerne, der går fra den ene side til den anden, kan være rigeligt til at afgøre et valg.

Det var fredag ikke muligt at få en kommentar fra DFs formand, Kristian Thulesen Dahl.

V: Løsningen er trekløveret

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, ønsker ikke at forholde sig specifik til den tilsyneladende vælgervandring fra DF til S:

»Jeg tror, at mange vælgere, som ved sidste folketingsvalg stemte på partier i blå blok, ser med tilfredshed på den politiske linje, som Socialdemokratiet står for. Det gælder både udlændingepolitikken, den økonomiske politik og vores modstand mod blokpolitik,« siger Nicolai Wammen.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, konstaterer, at det går op og ned i politik.

»Men jeg er lidt overrasket over udviklingen hos Socialdemokraterne, for jeg mindes ikke at have hørt dem mene noget siden valget. Det kan være, at det er derfor, de går frem,« siger Jakob Ellemann-Jensen og kommenterer blå bloks position således:

»Der er lidt forskel på blokkene her, og det skyldes vel, at vi i efteråret ikke har demonstreret en fuldstændig entydig enighed på den blå side af hegnet. Med dannelsen af den nye trekløverregering må man håbe, at vi lettere kan finde fælles fodslag.«

Målingen er baseret på 1.431 telefon- og GallupForum-interviews i perioden 2.-8. december.