Ny forvirring: Sundhedsstyrelsen sår igen tvivl om, hvorvidt anbefaling fra WHO gælder Danmark

På et pressemøde onsdag talte Sundhedsstyrelsen både WHO og sundhedsminister Magnus Heunicke imod. Styrelsen holder nemlig fast i, at WHOs anbefalinger ikke henvender sig specifikt til Danmark.

Helene Probst fra Sundhedsstyrelsen gik på et pressemøde onsdag i rette med både WHO og sundhedsminister Magnus Heunicke. WHOs anbefalinger er nemlig kun rammesættende – ikke konkrete anbefalinger møntet på Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Efter at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag slog fast, at WHOs gentagne anbefalinger til alle lande i verden om at slå ind på en markant mere aggressiv teststrategi også er rettet mod Danmark, var der igen tvetydige signaler fra Sundhedsstyrelsen.

På dagens pressemøde om krisen blev Sundhedsstyrelsens centerchef for Planlægning, Helen Probst, spurgt ind til, om Sundhedsstyrelsen deler WHOs klare analyse af, at lande som Danmark vil være lukket ned i månedsvis med katastrofale økonomiske konsekvenser, hvis ikke man med det samme får sat gang i en langt mere aggressiv teststrategi. En strategi, hvor man tester bredt på personer med selv milde symptomer på covid-19, opsporer deres tætte kontakter og får dem i karantæne.

Men som direktør Søren Brostrøm flere gange har sagt, før Magnus Heunicke korrigerede opfattelsen, sagde også Helene Probst, at man ikke kunne tage WHOs anbefaling som direkte møntet på Danmark, fordi organisationen taler til hele verden.

»Det er vigtigt at sige, at WHOs rammeanbefalinger er til hele verden. Derfor er det altid vigtigt, at man laver en national oversættelse, for myndigheder kender deres befolkning og deres sundhedssystem godt,« sagde Helene Probst.

Tirsdag slog Magnus Heunicke imidlertid fast, at han personligt havde været i kontakt med WHOs generaldirektør, dr. Tedros, som sagde, at WHOs anbefalinger om teststrategi også gjaldt Danmark.

»Jeg vil ikke stå og være overdommer over sundhedsfaglige vurderinger. Men jeg kan konstatere, at WHO, ikke bare i pressen, men også personligt til mig, og jeg har personligt været i kontakt med WHOs generalsekretær over to omgange, bekræfter, at flere test var den entydige anbefaling til Danmark«, sagde han og tilføjede, »at man tidligere burde have sagt, vi tester så mange som muligt,« sagde han til P1 Morgen.

Over for Berlingske gør en af WHOs førende eksperter i bekæmpelse af smitsomme virusser dr. Richard Pebody det også klart, at budskabet er rettet direkte mod Danmark.

»Det handler om at identificere de smittede og sikre, at de er isoleret, uanset om den isolation foregår på hospitalet eller derhjemme. Dertil kommer at sikre, at dem, de smittede har været i kontakt med, også kommer i karantæne. For de er jo i risiko for også at være smittede og smittebærere,« sagde dr. Richard Pebody til Berlingske.

Kan det være tilstrækkeligt at lukke samfundet ned, som Danmark har gjort, når vi nu ikke tester, isolerer og opsporer i den grad, som WHO anbefaler?

»Nej. Der er virkeligt nødt til at være den kombinerede strategi. Test, isolation og karantæne er stadigt vigtig trods social isolation.«

Sundhedsstyrelsen sagde på pressemødet, at der senere i dag vil komme nogle nye retningslinjer til sundhedspersonale i forhold til testning. De nye retningslinjer kommer til at være mere præcise, når det gælder, hvem der skal henvises til testning, og hvordan sundhedspersonale skal prioritere sine test, hvis der ikke er nok tests til alle, lød det fra Helene Probst. Det har tidligere været tilfældet.

I forhold til anbefalingen fra WHO sagde hun ligeledes, at man efter Berlingskes historie vil se analysen igennem.

»Men vi kigger det igennem igen, og vi forsøger også at få rådgivning udefra i forhold til, om det, vi gør, er helt rigtigt, og det drøfter vi også med de ypperste faglige eksperter herhjemme.«

Så I deler ikke analysen?

»Jeg siger, at vi er meget lydhøre omkring, hvad der kommer frem. Hver gang der kommer noget nyt frem, uanset om det er evidens eller kritik, så tager vi det alvorligt, vi kigger på det, undersøger det og søger rådgivning hos eksperter.«

Jeg prøver lige en gang til, og du kan bare svare ja eller nej. Deler I analysen?

»Jeg har sagt, at vi kigger på det, men man skal tage nogle forbehold for WHOs anbefalinger, som er meget rammesættende, og som er globale. Det er vigtigt at understrege, at sundhedssystemer i forskellige lande er forskellige. Det er også vigtigt at understrege, at det, man kan gøre i forhold til en dansk befolkning, som har et højt uddannelsesniveau, det er ikke nødvendigvis det samme, som man kan gøre i andre lande, hvor befolkningen måske har sværere ved at forstå den kommunikation, der kommer fra sundhedsmyndighederne.«

Så når folk fra WHO siger, at hvis ikke man gør det her, så kommer landet til at være lukket i flere måneder, så er det altså ikke noget, der gælder Danmark?

»Jeg startede med at sige, at vi har hørt kritikken, og vi kigger på det.«