Ny dyrevelfærdslov sætter fikserede søer fri

Fødevareministeren får ros fra Dyrenes Beskyttelse, men hug fra Venstre for at kræve udvidet dyrevelfærd for søerne i de danske svinestalde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens debatten om forholdene for danske svin raser, kom regeringen torsdag med en håndsrækning til søerne.

De produktive søer, der to gange om året føder et kuld grise, skal fremover gå løse i 80 procent af deres voksenliv.

Kravet er en del af en ny dyrevelfærdslov, som blev vedtaget torsdag af regeringen med stemmer fra Enhedslisten og Konservative.

Dermed går regeringen videre end det hidtidige krav om, at søerne skal være frie i 50 procent af dyrenes levetid.

Dyrenes Beskyttelse mener, det er et skridt i den rigtige retning, selv om man gerne ser, at søerne får lov at være løse hele deres liv.

»Vi er meget glade for, at det her forbud mod fiksering i 80 procent af søernes voksenliv blev stemt igennem og kan komme ud og gøre gavn i staldene. Fiksering er meget lidelsesvoldende for søer, det er veldokumenteret,« siger chefkonsulent Birgitte Damm, Dyrenes Beskyttelse.

Hun glæder sig over, at »fødevareministeren nu sætter handling bag ordene« og gør forslaget, der har været på tegnebrættet siden 1998, til virkelighed.

»Det er rigtig godt, selv om vi gerne havde set en endnu kortere overgangsperiode, og at søerne skulle være løse i hele deres levetid,« siger Birgitte Damm, der mener, at der er langt mere at komme efter for den nye fødevareminister Dan Jørgensen (S).

»Der er rigtig meget mere at tage fat i. Hver anden so får mavesår før slagtning på grund af helt forkert fodring. Desuden er der en tårnhøj dødelighed, hvor hver fjerde so ender som selvdød eller aflivet på grund af det hårde liv i stalden. Vi håber, at det her varsler, at ministeren går til de opgaver med handlekraft,« siger Birgitte Damm.

Hos Venstre, der ikke lagde stemmer til den nye dyrevelfærdslov, kalder dyrevelfærdsordfører Erling Bonnesen (V) derimod den nye dyrevelfærdslov for et »løftebrud« fra fødevareministerens side.

»Dan Jørgensen laver sit første eklatante løftebrud med det her forslag. Han har sagt, at der skal komme lettelser andre steder, hvis der indføres nye krav. Men det her forslag koster erhvervet 314 millioner kroner, og der følger ikke lettelser med andre steder. Det er det modsatte af, hvad Dan Jørgensen har sagt,« siger Erling Bonnesen.

Kravet vil træde i kraft fra 2015, når det gælder nye eller ombyggede svinestalde. Men Venstre mener, at man skulle have fulgt landbrugets egen indstilling om at vente til 2021.

Dan Jørgensen (S) afviser dog kritikken.

»Det er et lidt desperat forsøg på at vende en dårlig sag for Erling Bonnesen, når han taler imod bedre dyrevelfærd. Jeg tror ikke, der er mange danskere, der kan forstå, at vi ikke skal løse et af de største problemer i dansk svineproduktion,« siger Dan Jørgensen.

»Hvis vi endelig skal lave et rigidt regnskab, mener jeg, at vi med vores vækstplan gør mere, der styrker, end forværrer forholdene for landbruget,« siger Dan Jørgensen.

Han er overrasket over, at Venstre mener, at stramningerne af reglerne kommer for hurtigt.

»Ved nybyggeri og renovering skal kravene være overholdt i 2015, men ved eksisterende stalde skal kravet først gælde om 20 år - i 2035 - så hvis jeg skulle have kritik for noget, var det da snarere den anden vej rundt,« siger Dan Jørgensen.