Ny Danske Bank-sag skærper røde partiers fokus på sektoren

Både SF og Socialdemokratiet er åbne for yderligere regulering af finanssektoren efter ny dårlig sag.

Lisbeth Bech Poulsen (SF) ankommer til samråd om Danske Bank og hvidvasksagen på Christiansborg i 2018. Nu er en ny sag om Danske Bank kommet frem. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Når en ny regering er faldet på plads vil den have et kritisk fokus på finanssektoren. Det siger både Socialdemokratiet og SF efter det mandag er kommet frem, at Danske Bank har ydet potentiel ulovligt dårlig rådgivning til tusindvis af kunder.

Sagen handler om, at Danske Bank har solgt et produkt til mange kunder, som banken selv vurderede, ville give et negativt afkast. Altså dårligere end at have pengene i kontanter. Både Finanstilsynet og Bagmandspolitiet er inde i sagen, og Danske Bank har fyret sin danske direktør.

»Danske Bank skader tilliden til finanssektoren. Dette her blot den seneste af flere meget, meget store sager for banken.«

»Det er meget alvorligt. Min klare opfordring til banken er, at den får ryddet fuldkomment op,« siger finansordfører for Socialdemokratiet Morten Bødskov, mens SF's finansordfører Lisbeth Bech Poulsen siger:

»Denne her sag er helt vanvittig. Man har med åbne øjne krævet et gebyr så højt, at kunderne forventeligt ville tabe penge på produktet. Så det er kun rimeligt, at direktøren er fyret.«

Socialdemokratiet forhandler lige nu med SF, Enhedslisten og Radikale Venstre om at skabe et regeringsgrundlag efter valget 5. juni.

Både SF og Socialdemokratiet understreger, at der fortsat vil være et stærkt fokus på sektoren under en potentielt kommende rød regering.

»Vi kommer til at følge dette her område meget tæt. Og vi kan bestemt ikke afvise, at der kan være behov for nye initiativer. For man må sige det, som det er:

Den håndsrækning, som Folketinget gav sektoren efter finanskrisen, er ikke blevet returneret særligt godt. Skeletterne er væltet ud af skabet. Der skal ryddes op,« siger Morten Bødskov.

Kort før valget indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om at tilføre flere ressourcer til Bagmandspolitiet og Finanstilsynet. Men der kan altså være yderligere stramninger på vej efter en ny regering er skabt.

»Vi fik aftalt gode ting i den finansielle forligskreds, men for SF's vedkommende er vi ikke i mål.«

»Det er banker, der er så store, at de kan påvirke hele nationen. Så derfor fokuserer vi stadig på, om lovgivningen er korrekt, og om der er muskler nok i Finanstilsynet,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Morten Bødskov mener, at sektoren fortsat skal arbejde på at give sig selv et kritisk blik.

»Sektoren må være langt mere bevidst om, at de og tilliden til dem, balancerer på en knivsæg. Og at det er dem, der har hovedansvaret for at rydde op,« siger han.

/ritzau/