Ny dansk udenrigsstrategi nævner ikke USA's præsident med ét ord

I et nyt strategipapir lægger regeringen op til nye konsulater og flere ambassadefolk. Men det amerikanske magtskifte nævnes stort set ikke.

VLAK-regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Nye generalkonsulater i Silicon Valley og Houston.

En ny ambassade i Algeriet.

Flere folk til de centrale EU-ambassader og i Moskva.

Det udgør sammen med en ny strategi for cybersikkerhed de nye initiativer i regeringens strategipapir »Pejlemærker for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik 2017-2018,« skriver Politiken.

Politiken er i besiddelse af et 21 sider langt udkast, som for øjeblikket ligger til godkendelse hos statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Strategipapiret indeholder fem prioriteter: migration og terrorisme, sikkerhed i nærområdet, Brexit og EU’s fremtid, globalisering samt Arktis, skriver Politiken.

Trods forårets tumult efter præsidentskiftet i USA og Storbritanniens kommende udtræden fra EU-samarbejdet rummer strategipapiret ikke afgørende nybrud i dansk udenrigspolitik. Præsident Donald Trump er ikke nævnt med ét ord, men det konstateres, at USA har været Danmarks og Europas væsentligste sikkerhedsgarant siden Anden Verdenskrig, hvilket »også vil være tilfældet fremover«.

Regeringen skriver dog, at der er sket »et nybrud i amerikansk udenrigspolitik, hvor der er skabt usikkerhed om, hvilken retning USA vil gå i i forhold til frihandel og multilateralt samarbejde«.

Den formulering undrer udenrigsordfører Nick Hækkerup (S) efter et forår med stribevis af opsigtsvækkende Trump-meldinger om bl.a. Nato og det internationale klimasamarbejde.

»Det virker som små skridt, og det virker, som om man står på en analyse, som er en anden end den, vi har i dag. Væsentlige dele af analysen er hentet, da USA var USA, som vi har kendt det i de sidste 70 år. Og ikke USA, som vi har kendt USA i det sidste halve år«, siger udenrigsordfører Nick Hækkerup (S) til Politiken. Han udtrykker håb om, at regeringen vil indbyde Folketingets partier til en snak om en bred enighed om udenrigs- og sikkerhedspolitikken.

Hverken statsministeren eller udenrigsministeren har ønsket at kommentere papiret. Ifølge Politikens oplysninger tænkes den endelige version af strategipapiret offentliggjort inden for de kommende to uger. Næste uges bornholmske Folkemøde skulle være en mulighed.

Jyllands-Posten har dog også fået fat i et udkast, og i deres artikel nævner de, hvordan Trump, terror og migration er øverst på dagsordenen.