Ny blodtest på vej til Danmark

Folketingets partier er blevet enige om at bruge 42 millioner kroner på en ny test af blod. Fremover skal blodtest centraliseres til ét sygehus i hver region.

En ny og mere sikker test af donorblod er på vej til de danske hospitaler.

Folketingets partier blev onsdag enige om at indføre den såkaldte NAT-screening, der er en mere sikker metode til at teste donorblodet for HIV-virus og smitsom leverbetændelse. Beslutningen kommer få dage efter, at det kom frem, at to patienter er blevet smittet med HIV-inficeret blod på Rigshospitalet i København.

I 2004 afviste sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at indføre NAT-testen, da blodforsyningsloven skulle revideres, men nu har Folketingets sundhedsordførere besluttet at bruge 42 millioner kroner på den dyre, men mere effektive blodtest.

- På den måde minimerer vi risikoen for, at patienter, som er afhængige af at skulle modtage blodtransfusioner, bliver smittet med for eksempel HIV-virus. I 2004 var der enighed om, at vi ikke skulle indføre NAT-screeningen, men nu er der kommet ny teknologi på banen, som betyder en mindre smitterisiko for den enkelte patient, siger Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen.

/ritzau/