Ny analyse: Nulvækst kan koste 38.000 job

Der kan blive op til 38.000 færre arbejdspladser, hvis Venstre får gennemført sit ønske om nulvækst i det offentlige. Det fremgår af ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Læs mere
Fold sammen

Venstres ønske om nulvækst i det offentlige kan koste flere arbejdspladser end hidtil antaget, skriver Ugebrevet A4.

Nye beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at Venstres plan ikke alene vil føre til, at man i det offentlige holder tilbage med at ansætte blandt andre pædagoger, plejepersonale og lærere. Færre penge i de offentlige kasser vil også gå ud over de mange private virksomheder, som leverer alt fra toiletpapir til IT-løsninger til det offentlige.

AE finder frem til, at nulvækst – eller udgiftsstop som Venstre kalder det - fra 2015 til 2020 vil koste 5.800 arbejdspladser i det private erhvervsliv.

Det store tab af arbejdspladser opstår, fordi mange private leverandører er afhængige af, hvor meget det offentlige køber ind. Det oplyser direktøren for AE, Lars Andersen.

»Cirka en tredjedel af forbruget i det offentlige går til køb af varer og tjenesteydelser i den private sektor. Der bliver indkøbt alt muligt for eksempel hjælpemidler inden for ældreplejen, udstyr og medicin til hospitalerne, hjælp til IT-systemer og udliciterede opgaver som rengøring,« fortæller Lars Andersen til Ugebrevet A4.

Venstres økonomiordfører Jacob Jensen (V) har ikke meget til overs for den nye analyse, som han mener er et »partsindlæg«.

»Når vi vil holde udgifterne til det offentlige i ro, er det for at kunne give bedre betingelser for erhvervslivet i form af lavere afgifter og skatter. Det vil uden tvivl generere job i det private. De mange nye arbejdspladser er slet ikke med i AEs regnestykke,« siger han til Ugebrevet A4.

BNB