Ny Alliance skærper den liberalistiske profil

Det mindste parti på Christiansborg, Ny Alliance, kaster sit partiprogram over rælingen. Partiet vil nu være samlingspunkt for Danmarks liberale partier og afskaffe efterlønnen.

Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forvandlingen af Ny Alliance fra midterparti til et liberalistisk projekt er nu komplet. Tirsdag valgte de to stiftere Anders Samuelsen og Naser Khader at smide det nuværende partiprogram i skraldespanden.

Partiet er nu officielt gået fra at være midtersøgende til at være et rendyrket liberalt parti. Det nu afgående partiprogram fik ellers folk til at melde sig ind i partiet i hobetal. Men ifølge Anders Samuelsen var programmet ikke prioriteret godt nok.

»Når det vigtige er at få lavet en integration i dybden, et opgør med religiøs fanatisme, arbejdsreform, skattereform, sundhedsreform for at Danmark skal kunne klare sig i fremtiden. Så tror jeg på, at når man har 120 sider, så bliver alt lige vigtigt,« Anders Samuelsen, medstifter af Ny Alliance.

»Vi skal prioritere det nye, og så må vi overlade kampen mod dræbersneglene til de Konservative,« lyder det endvidere.

Væk med efterløn
Låget er endnu ikke løftet for, hvad det nye partiprogram skal indeholde. Men ifølge Anders Samuelsen kan vælgerne forvente et ”totalt opgør” med efterlønnen, hvis det står til Ny Alliance.

Samtidig skal arbejdsmarkedet granskes. Partiet vil skære dagpengeperioden ned fra fire år til ét eller to år.

»Hvis man i en situation, hvor der stort set ikke findes nogen arbejdsløshed, har brug for mere end et år til at finde et nyt arbejde, så er det måske fordi, at man har et socialt problem, og så er det et andet system man hører til i,« siger Anders Samuelsen.

Begyndelsen
Det var ellers en fest, da Ny Alliance sidste forår annoncerede, at nu kunne det være nok med et flertal byggende på mandater fra Dansk Folkeparti.

Naser Khader, Anders Samuelsen og co. stiftede det nye parti og strøg frem i meningsmålingerne. Men da valgaftenen arriverede, var det massive mandattal skrumpet gevaldigt ind. Partiet kom i folketinget med fem mandater – de var ellers spået helt op til 29 mandater.

De få mandater blev samtidig vendepunktet for alliancen. Inden valget sagde meningsmålingerne, at partiet udgjorde kiloene til om vægten skulle falde til fordel for Anders Fogh Rasmussen eller Helle Thorning-Schmidt.

Nedturen
Men med de relativt få mandater var stemningen vendt. Det var pludselig ikke Dansk Folkeparti, der var uden for indflydelse, men Ny Alliance.

Siden forlod en af partiets stiftere Gitte Seeberg partiet. Derefter meldte Malou Aamund sig ind i Venstre. Efterfølgende blev det Jørgen Poulsens tur, da han blev ekskluderet fra partigruppen på Christiansborg. Han har nu meldt sig ind i de Radikale.

Nu er partiet ifølge partistifteren klar til at starte fra begyndelsen, og ifølge Anders Samuelsen skifter Ny Alliance ikke partiprogrammet ud mere.

”Nej, fordi vi gør det, at vi stiller os der, hvor vi stod oprindeligt. Hvis vælgerne ikke synes, at der er behov for det, og de er tilfredse med den politik som Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne definerer, så er vi der ikke,” siger han.