Ny Alliance nærmer sig spærregrænsen

Vælgerne er strømmet væk fra Ny Alliance i valgkampens slutspurt. Asger Aamund bærer en del af skylden, mener Ny Alliances Gitte Seeberg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Naser Khader har valgkampen igennem været den mest ombejlede politiker. Og i takt med at både Fogh og Thorning har nærmet sig Ny Alliances politik, kunne Naser Khader glæde sig over medvind i meningsmålingerne. I hvert fald i starten af valgkampen, hvor Ny Alliance stod til 7,6 procent. Men de seneste dage er det gået helt galt med vælgeropbakningen, og i den afsluttende Gallup-undersøgelse, hvor over 3.000 danskere er blevet spurgt, er der kun 2,5 procent vælgere tilbage.

»Det er svært at give en forklaring på tilbagegangen. Jeg kan ikke helt gennemskue hvorfor, men jeg vil bare sige, at det er vi selvfølgelig smadder kede af. Vi håber på, at valgresultatet bliver anderledes, og at vi kan vinde nogle af de tvivlere, der er tilbage,« siger en af Ny Alliances tre stiftere Gitte Seeberg.

Hvad har Asger Aamunds kritik af Ny Alliance for at skabe usikkerhed betydet?

»Det mener jeg desværre har haft en meget skadelig virkning. Asger Aamund har en høj troværdighed hos mange mennesker, og efter min mening har han udtalt sig om noget, som han slet ikke har forstand på. Så det ærgrer mig meget,« siger Gitte Seeberg.

Erhvervsmanden Asger Aamund, der har støttet Ny Alliance og været med til at udvikle deres politik, sagde i Berlingske Søndag, at alliancen havde kommunikeret som »en pose nødder« ved ikke at pege direkte på Anders Fogh Rasmussen som statsminister. Asger Aamund mener dog ikke, at hans udtalelse har skræmt de borgerlige vælgere væk fra Naser Khader.

Den anden vej
»Tværtimod kom jeg med den udmelding, fordi der manglede klarhed hos Ny Alliance. Jeg udfordrede dem ved at sige: Hvor står I henne? Og det mener jeg blev afklaret i går. Der kom også ro på, da både statsministeren og Naser Khader fik talt ud. Jeg mener, det burde gå den anden vej,« siger Asger Aamund.

Heller ikke NA-folketingskandidat Lars Kolinds forslag om at lade fynboerne slippe med 40 procent i skat har været hjælpsomt, erkender Gitte Seeberg.

»Det er jo et forslag, som blev skudt ned alle steder. Men det er også mit indtryk, at det kan have spillet en rolle. Men det er nu ikke noget, jeg vil bebrejde Lars Kolind. Man skal ikke begynde at bebrejde nogen noget, for jeg tror, at alle har gjort det de kunne i den her valgkamp.«

Hvis VKO-flertallet ikke bliver brudt, kan I så bruge jeres mandater til noget som helst?

»Vi vil forsøge at bruge vores mandater så godt som muligt, lige som alle andre partier vil. Men jeg må bare sige, at spørgsmålet er, hvor meget de så kan bruges til. Regeringen har jo sammen med Dansk Folkeparti ikke ønsket at samarbejde nævneværdigt med andre partier i Folketinget i de sidste seks år. Derfor vil jeg bare sige. at hvis man ønsker at bryde VKO-flertallet, så er der altså kun en måde at gøre det på, og det er at stemme på Ny Alliance. Ellers bliver der ikke noget brud, og alt bliver lige som før,« siger Gitte Seeberg.

Hvor sikker er du på, at I kommer i Folketinget?

»Det kan jeg ikke vide noget om, men det håber jeg selvfølgelig.«