Ny Alliance melder ud med klart liberal profil

Anders Samuelsen bliver fra i dag politisk ordfører for Ny Alliance og indleder samtidig et togt mod Venstres vælgere, der skal sikre partiets overlevelse. Det sker med en stribe liberale forslag, Samtidig melder Leif Mikkelsen, at han nu fortsætter permanent som formand.

Anders Samuelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en ny rollefordeling og med liberale budskaber, der vil få selv Venstres løve nummer ét Søren Pind til at blive mundlam, forsøger Ny Alliance sig med et comeback i dansk politik.

Anders Samuelsen bliver ny politisk ordfører og Leif Mikkelsen siger ja til at fortsætte som partiets landsformand.

Med Anders Samuelsen som politisk ordfører er det samtidig noget af en ny alliance – nærmere betegnet en alliance med det liberale Danmark, som partiet forsøger sig med.

»Det var en falsk analyse at tro, at kun flygtninge flyttede stemmer,« siger Samuelsen og henviser til, at Gitte Seebergs »nok er nok« ikke hentede i nærheden af, hvad de liberale pointer gjorde hos Venstres vælgere.

På et tidspunkt havde Ny Alliance fat i omkring hver fjerde af partiet Venstres vælgere.

»Det er et meget vigtigt signal til de vælgere, som er kommet til at tro, at det eneste det her parti går ud på, det er afviste asylansøgere,« siger partiets nye politiske ordfører.

Byge af liberale ideer
Den nye kurs kommer efter en uge, hvor Ny Alliance blev snydt af regeringen, da den lukkede i for flere forhandlinger om aktivering af de afviste asylansøgere. Oven i det kunne alliancen gøre status i medlemsarkivet og konstatere, at det er faldet fra 12.000 til 1.400.

Men til gengæld så får bygen af liberale ideer hurtigt én til at miste pusten og til at tænke tilbage på den frække udgave af Venstre i halvfemserne og firserne:

Når der opstår et råderum i økonomien, så skal halvdelen af pengene blive i borgernes lommer, Anders Foghs vækst i den offentlige sektor må halveres fra den nuværende ene procent til en halv. Det skal være tilladt at åbne private plejehjem, hvor de ældre beboere selv betaler 10-20 procent for opholdet og til gengæld får al den sovs, de må ønske. Eller sundhedsvæsnet:

»Tag en privat læge, der kan parkere sin bil i opvarmet kælder og få klap på skulderen, når han gør det godt og får mere i løn. I det offentlige kan han sætte sig ind på et dårligt kontor, og begynder han at gøre en ekstra indsats, så er der ballade. Vi er ligeglade med, om det er offentligt eller privat. Vi skal bare have noget for vores penge, det andet er en gammel diskussion fra halvfjerdserne. Dagpengene skal ned på tre år. Vores eksistensberettigelse skal nok blive tydelig,« slår Samuelsen fast.

Khader tegner partiet
Ved siden af Samuelsen, skal Naser Khader fortsætte som partiets leder, men fremover koncentrerer han sig om demokrati og integration – og så selvfølgelig skal han tegne den overordnede linje:

»Det er vigtigt, at det står piskeklart, at det her parti er begge dele,« konkluderer Samuelsen som indledning til et nyt erobringstogt i dansk politik.