Ny aftale sikrer lettere adgang for udenlandske eksperter

Et nyt forlig om international rekruttering sikrer blandt andet lettere adgang for specialiseret udenlandsk arbejdskraft, nyt pointsystem for greencard-ordningen og øget straf for ulovlig beskæftigelse.

Regeringen er fredag blevet enige med SF, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative om en række nye tiltag på beskæftigelsesområdet.
Aftalen sikrer blandt andet, at danske virksomheder kan benytte sig af en såkaldt fast-track-ordning, hvor højtkvalificerede medarbejdere hurtigt kan komme på lønrullen.

Også greencard-ordningen ændres, så den i højere grad understøtter højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft, da pointsystemet for arbejdstilladelsen bliver mere målrettet kvalifikationerne for ansøgeren.

Parterne bag aftalen har også bemærket, at der er sket en stigning af sager om ulovlig beskæftigelse, og derfor vil kontrol og bøder blive skærpet for arbejdsgivere.

Forhandlingerne om den nye aftale har været undervejs i omkring to og en halv måned.

Regeringen lancerede således sit udspil, »Lettere adgang til højtkvalificeret arbejdskraft«, i begyndelse af april.

I forbindelse med reformudspillet af international rekruttering slog regeringen fast, at målet for aftalen var at styrke virksomhedernes konkurrencevilkår og få flere højtkvalificerede medarbejdere til Danmark fra udlandet, end tilfældet er i dag.

I den forbindelse understregede statsminister Helle Thorning-Schmidt behovet for en indsats:

»Vi ved, at mangel på kvalificeret arbejdskraft kan være en bremseklods for, at danske virksomheder kan vokse og skabe arbejdspladser, og det må selvfølgelig ikke være tilfældet,« sagde statsministeren.

»Derfor vil vi målrette de ordninger, vi har, for at rekruttere international arbejdskraft. De skal naturligvis være rettet mod netop den arbejdskraft, som vi mangler i Danmark. Vi skal ikke have udenlandsk arbejdskraft til landet, som bare stiller sig op køen ved siden af de danske ledige.«