Ny aftale om udvisninger af børn

Det bliver lettere for små børn at blive familiesammenført i Danmark. Det er konsekvensen af en ny aftale mellem regeringen, Liberal Alliance og Enhedslisten. Omstridt regel består dog.

Johanne Schmidt-Nielsen lover at Enhedslisten vil holde skarpt øje med, hvordan de nye regler bliver ført ud i livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke lykkedes De Radikale og Enhedslisten at få afskaffet den omstridte to-årsregel, som har ført til udvisning af blandt andre syv-årige Zichun fra Kina og 13-årige Sirapat fra Thailand.

Men med den nye aftale som regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance torsdag har indgået efter længere tids forhandlinger, bliver det dog en hel del lettere for børn under otte år at få familiesammenføring i Danmark - og dermed komme til at bo sammen med deres forældre.

De radikales udlændingeordfører Zenia Stampe erkender, at aftalen er endt som et kompromis, men understreger samtidig, at hun er meget tilfreds:

- Nu gør vi op med de urimelige regler på området, der har bragt mange familier i en helt fortvivlet situation. Vi slår i stedet fast, at små børn altid skal have ret til at bo med deres forældre i Danmark, og at velintegrerede forældre også kan få større børn hertil, siger hun.

Justitsminister Morten Bødskov (S) siger, at det er regeringens grundlæggende holdning, at børn og forældre skal kunne leve sammen i forbindelse med en familiesammenføring.

- Jeg er derfor meget tilfreds med, at vi nu gør op med en politik, der gradvist har mistet fokus og i stedet er blevet rettet mod at skabe stadigt mere meningsløse hindringer for selv små børns muligheder for et liv med en forælder her i landet, siger han i en pressemeddelse.
 
Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen kalder aftalen et skridt i den rigtige retning:

- Aftalen er en klar forbedring af børnenes ret til at leve med deres forældre og et skridt i retning af en mere human udlændingepolitik. Det er lykkedes at lempe de alt for stramme regler, som den tidligere regering indførte i 2004. Enhedslisten lover at holde skarpt øje med, hvordan de nye regler nu føres ud i livet.

I 2010 blev 206 børn under 12 år udvist fra Danmark. Sammen med Enhedslisten har særligt Det Radikale Venstre tordnet mod det faktum, at børn helt ned til to år får afslag på at blive familiesammenført, fordi Udlændingestyrelsen ikke finder børnene »integrationsegnede.«

Afslagene skyldes netop den omstridte to-årsregel, som betyder, at der højst må gå to år, fra en forælder er kommet til Danmark, til barnet søger om familiesammenføring. Går der længere tid, kan barnet nægtes adgang eller udvises.

Nu bliver reglen dog ændret således, at den ikke rammer børn under seks år. Det vil sige, at familier skal nå at søge om familiesammenføring, før barnet fylder otte år. Gør de det, vil de som udgangspunkt kunne få familiesammenføring.

To-årsreglen blev indført af V, K, DF og S i 2004. Ændringen betød, at børn af indvandrere kunne nægtes familiesammenføring, hvis der var gået mere end to år, fra forældrenes ankomst til Danmark, til børnene selv kom hertil.

Med dagens aftale skal Udlændingestyrelsen til at se meget mere på børnenes tarv og individuelle situation end den gjorde tidligere, fastslår Zenia Stampe. For eksempel skal forældrenes arbejde, danskkundskaber og uddannelse kunne spille positivt ind på, om barnet får opholdstilladelse.

- Det sagde man også, at man gjorde før, men det gjorde man så alligevel ikke. Sagen om Phatteera er måske det grelleste eksempel - en syv årige pige, som helt åbentlyst var integrerbar, men som blev vurderet til ikke at være det, siger Zenia Stampe.

Hun er ligeledes meget tilfreds med, at der skal ældres på reglerne for de omstridte genopdragelsesrejser.

- Vi sikrer nu, at børn, der har været sendt på genopdragelsesrejse, kan få deres opholdstilladelse tilbage, hvis det er her, de er vokset op og har deres netværk. Børn skal ikke straffes, fordi deres forældre træffer forkerte beslutninger på deres vegne, siger Zenia Stampe.

I sommeren 2011 blev Danmark dømt for menneskerettighedsbrud ved domstolen i Strasbourg for netop at nægte en somalisk pige at vende tilbage til Danmark efter, hun var blevet sendt på genopdragelsesrejse til en flygtningelejr i Kenya. Sagen kostede Danmark 150.000 kroner i erstatning og en efterfølgende ændring af gældende praksis i Søren Pinds integrationsministerium.

Dansk Folkeparti: En fatal aftale

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen anklager aftalen for at give frit lejde til, at indvandrere kan sende deres børn på genopdragelsesrejse i hjemlandet.

- Det er fatalt, at den røde regering og dens halehæng, reelt afskaffer de stramninger, som den tidligere regering og Dansk Folkeparti har gennemført for at komme genopdragelsesrejser til livs, siger han.

- Som reglerne er nu, kan et barn fortabe retten til at komme tilbage til Danmark, hvis vedkommende sendes på genopdragelse i sit hjemland. Det har en betydelig afskrækkende effekt i forhold til familier, der overvejer at sende deres børn tilbage til hjemlandet, siger han.

Dansk Folkeparti har fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om at fratage forældrene deres danske opholdstilladelse, hvis de sender deres barn på genopdragelsesrejse.