Ny aftale gør op med den tidligere regerings hjertebarn: »Det er den forkerte vej at gå«

Tirsdag morgen fremlagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) en løsning om et nyt midlertidigt tilskud til de børnefamilier, som er berørt af kontanthjælpsloftet eller er på integrationsydelse. Det er den forkerte vej at gå, mener Liberal Alliance.

Liberal Alliances leder og beskæftigelsesordfører, Alex Vanopslagh, mener, at Regeringens nye aftale om børneydelse er den forkerte vej at gå. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Regeringen og Radikale Venstre, SF og Enhedslisten er enige om at indføre et nyt midlertidigt børnetilskud.

Der er i aftalen afsat 250 millioner kroner om året til børnefamilierne, og cirka 14.300 børnefamilier og cirka 27.900 børn ventes at få gavn af tilskuddet, der kommer til at hjælpe forældre, som er berørt af kontanthjælpsloftet eller som modtager integrationsydelse.

Kontanthjælpsloftet blev indført af den tidligere regering med et ønske om, at det skulle kunne betale sig at arbejde, som det hed.

Aftalen er den første delaftale i forståelsespapiret mellem S-regeringen og støttepartierne.

Beskæftigelsesordfører og formand i Liberal Alliance Alex Vanopslagh mener ikke, det er den rigtige retning at gå.

»Vi synes ikke, at man skal give flere penge til folk på overførselsindkomst. Vi har i forvejen nogle af verdens højeste satser. Det er kun rimeligt, at man fastholder, at der skal være en mærkbar forskel på ikke at være i job og på at tage et job, der måske ikke har en høj løn. Så det synes vi, er den forkerte vej at gå. Vi synes jo, en retfærdig arbejderpolitik er at give flere penge til dem, der er i job, og færre til dem, der ikke er,« siger han til Berlingske.

Hvad er jeres holdning til tankerne om helt at afskaffe kontanthjælpsloftet?

»Det er den forkerte vej at gå. Det vil gøre, at der er færre, der har et incitament til at tage et arbejde. Hvis man kigger på det fra et retfærdighedsperspektiv, så har jeg svært ved at se det rimelige i, at folk, der tager på arbejde, skal betale endnu flere penge til folk, der ikke er i arbejde,« siger han.

Her er nogle af detajlerne i aftalen, som de fremgår af aftaleteksten:

  • Det månedlige tilskud udgør 700 kr. pr. barn af særligt hårdt ramte (integrationsydelsesmodtagere og uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere).
  • 600 kr. pr. barn af enlige og 550 kr. pr. barn af øvrige i målgruppen.
  • Tilskuddet gives til børn i alderen 0-14 år.
  • Derudover skal enlige forsørgere have et supplerende tilskud på 650 kr. månedligt.

Ifølge aftalen skal børnetilskuddet træde i kraft hurtigst muligt. Det forventes, at tilskudet træder i kraft 1. januar 2020 med tilbagevirkende kraft fra 1. august 2019. Det midlertidige børnetilskud ydes, indtil ydelseskommissionen kommer med sine anbefalinger om et helt nyt ydelsessystem, der forventes klar i 2021.