Ny aftale gør det lettere at blive dansk statsborger

Indfødsretsprøven bliver erstattet af en statsborgerskabsprøve, og kravene til ansøgeres selvforsørgelse bliver lempet som følge af aftalen mellem regeringen og Enhedslisten.

Johanne Schmidt-Nielsen påpeger, at Enhedslisten gerne havde set yderligere tiltag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover bliver det lettere for udlændinge at få dansk statsborgerskab.

Det er resultatet af en aftale, som regeringen torsdag har indgået med Enhedslisten, hvor parterne er blevet enige om at ændre en række af de krav, der bliver stillet til ansøgerne i dag.

Ændringerne, der ifølge Justitsministeriet »aktivt skal fremme integrationen af udlændinge i samfundet«, betyder blandt andet, at indfødsretsprøven afskaffes, ligesom der indføres en ny statsborgerskabsprøve. Samtidigt ændrer aftalen kravene til, hvor længe ansøgere skal have været selvforsørgende.

»Det er noget særligt at blive dansk statsborger, og derfor skal kravene være høje, men også realistiske at leve op til. Med den nye aftale har vi givet den enkelte en bedre tilskyndelse til at integrere sig, fordi kravene nu er mere realistiske. Det er min forventning, at det vil give et positivt bidrag til at sikre en god integration,« udtaler justitsminister Morten Bødskov (S) i en skriftlig kommentar.

Her understreger han ligeledes, at regeringen vil arbejde for at bringe sagsbehandlingstiden ned, så der i gennemsnit ikke bruger mere end syv måneder pr sag.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), er tilfreds med aftalen.

»Det er glædeligt og i øvrigt på høje tid, at kravet om danskkundskaber lempes, så der ikke er store grupper af flygtninge og indvandrere, som i praksis er afskåret fra nogensinde at få dansk statsborgerskab,« siger hun.

Johanne Schmidt-Nielsen påpeger dog, at Enhedslisten gerne havde set yderligere tiltag.

»Vi indgår aftalen, fordi den er et skridt i den rigtige retning i forhold til VKOs helt umenneskelige regler. Men vi var gerne gået videre på en række områder,« siger hun.

Når den nye aftale træder i kraft 15. juni i år, betyder det blandt andet, at kravet om danskkundskaber ændres, så ansøgere skal bestå danskuddannelsernes prøve i Dansk 2. Ansøgere skal også bestå en ny statsborgerskabsprøve, der ifølge ministeriet »vægter aspekter af det hverdagsliv og det aktive politiske liv, som møder borgerne i et moderne samfund«.

Desuden betyder aftalen, at selvforsørgelseskravet bliver ændret, så ansøgere fremover skal have været selvforsørgende i to og et halvt år inden for de fem år, som det kræver at få statsborgerskab i dag.

De nuværende krav om at holde sig ude af kriminalitet, afgivelse af tro- og loveerklæringer, krav til ophold samt gæld til det offentlige bliver der ikke ændret ved.

Et overblik over de nye regler kan findes på Justitsministeriets hjemmeside.