Nul førtidspension kan forværre sygdomme

Psykisk syge risikerer at blive mere syge, hvis deres førtidspension fjernes, advarer organisationen SIND.

Foto: BAX LINDHARDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En aldersgrænse for førtidspension på 40 er nærmest vanvittig.

Sådan lyder reaktionen fra foreningen for de psykisk syge og deres pårørende, Sind, efter at det er kommet frem, at regeringen ifølge Jyllands-Posten vil afskaffe førtidspension for alle under 40 år og følge Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger om at indføre et såkaldt udviklingsforløb i stedet.

Sind-formand Knud Kristensen understreger, at det kan forværre de psykisk syges tilstand, hvis regeringen vedtager forslaget.

- Vil vil gerne være med til at se, hvordan man kan gøre mere for folk, inden man tilkender dem førtidspension. Men vores hovedargument er, at hvis man lider af en psykisk sygdom, så er usikkerhed om sit forsørgelsesgrundlag med til at forværre sygdommen, siger han.

Pengejagt

Regeringens mål er at få flere af førtidspensionisterne ud på arbejdsmarkedet, men det bliver kun virkelighed, hvis der følger en "kæmpe pose penge" med, understreger Knud Kristensen.

- Men det er der ikke lagt op til. Der er lagt op til, at man skal spare de 47 mia. kr., som den her ordning har kostet mere, end man troede i 2003. Hvis man gør det bare for at spare de penge, så ender det med, at man straffer de psykisk syge og gør dem mere psykisk syge, siger Knud Kristensen.

Han peger på, at et udviklingsforløb, som det Arbejdsmarkedskommissionen har foreslået, som udgangspunkt er en god idé.

- Men Arbejdsmarkedskommissionen og hvem der ellers har kigget på det er gået til det med det udgangspunkt, at der skal spares penge. Og så ved jeg godt, at der ikke kommer et udviklingsforløb ud af det, siger Knud Kristensen

I 2009 var der i alt 17.075 nytilkendelser af førtidspensioner. Heraf var 4.515 til personer under 40 år. 73 procent af dem havde en psykisk lidelse.