Nu træder smykkeloven i kraft: Her er vejledningen til politiet

I vejledning til politiet er »vielsesringe og forlovelsesringe« undtaget fra beslaglæggelse fra asylansøgere.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet skal ikke beslaglægge vielsesringe og forlovelsesringe fra asylansøgere, som kommer til Danmark.

Det fastslår en vejledning til politiet på ti sider, som danner grundlag for, hvilke aktiver politiet skal beslaglægge, når asylansøgere kommer til landet.

Vejledningen er offentliggjort fredag, hvor den omstridte smykkelov, der også er kendt som lovforslag L87, træder i kraft.

Det skal vurderes, »om genstanden har en særlig personlig betydning (affektionsværdi) for den pågældende. Genstande med affektionsværdi er helt undtaget fra adgangen til beslaglæggelse«, lyder det i vejledningen.

Sådanne genstande omfatter blandt andet »vielsesringe og forlovelsesringe og vil også kunne omfatte for eksempel hæderstegn, erindringsgaver fra nærtstående, religiøse genstande (...)«.

Det er den pågældendes egen forklaring, som lægges til grund for, om en genstand har en særlig personlig betydning, fremgår det af vejledningen, som Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet har offentliggjort.

Det har været meget omdiskuteret, hvorvidt politiet skulle beslaglægge vielsesringe.

»Man tager ikke smykker med affektionsværdi fra folk. Kun hvis et smykke er at betragte som en handelsvare, kan det komme på tale,« har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tidligere udtalt.

Her er fire nedslag i vejledningen:

Sådan skal visitationerne foregå:

Sådan skal genstandene vurderes:

Sådan defineres affektionsværdi:

Sådan skal beslaglagte genstande opbevares:

Kritik fra Kofi Annan

Lovforslaget har mødt stor kritik og er blevet bredt omtalt i udlandet, hvor flere internationale medier, meningsdannere og politikere har kommenteret det.

Blandt andre har den tidligere generalsekretær for FN Kofi Annan kritiseret den danske smykkelovgivning, og det gælder ligeledes den nuværende generalsekretær, Ban Ki-moon.

/ritzau/