Nu svarer statsministeren på Trumps kritik: »Jeg synes faktisk, vi har svaret meget pænt«

Først aflyste Donald Trump sit statsbesøg og så skærpede han retorikken. Nu forholder statsminister Mette Frederiksen sig til de seneste udtalelser fra den amerikanske præsident.

Statsminister Mette Frederiksen holdt onsdag pressemøde om det aflyste statsbesøg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Søndag udtalte Mette Frederiksen, at det er »absurd« at diskutere et salg af Grønland, som Donald Trump har ytret ønske at om at købe. Natten til onsdag aflyste den amerikanske præsident så sit statsbesøg i Danmark. Og der er tilsyneladende en direkte sammenhæng.

På et pressemøde onsdag kaldte Trump det for »upassende« og »væmmeligt«, at Mette Frederiksen havde kaldt hans købstanker for absurde.

I et interview med TV 2 Nyhederne siger Mette Frederiksen onsdag aften, at »vi skal holde fast i, at det er den amerikanske præsident, der melder afbud«.

»Jeg vil ikke lægge skjul på, at mange i Grønland synes, at det har været en svær diskussion om salget af Grønland, og Kim Kielsen har gjort det meget klart, at Grønland ikke er til salg, og det bakker jeg op om,« siger Mette Frederiksen.

Direkte adspurgt, om hun skulle have brugt ordet absurd, siger hun:

»Jeg kommer ikke til at gå ind i en ordkrig - heller ikke med den amerikanske præsident, og Kim Kielsen har sagt meget klart, at Grønland ikke er til salg, og det bakker jeg op om.«

Over for DR gør Mette Frederiksen det klart, at hun ikke mener, hun har været for hård i sine udtalelser:

»Jeg synes faktisk, vi har svaret meget pænt fra dansk side. Landsstyreformand på Grønland Kim Kielsen har gjort det klart, at Grønland ikke er til salg, og det er en holdning jeg deler. Jeg tror den deles bredt i den grønlandske og danske befolkning,« siger statsministeren til DR.

Samtidig pointerer hun, at der skal være plads til uenigheder:

»Når man er tætte allierede og gode venner, som Danmark og USA er, så skal der være plads til uenigheder undervejs. Jeg håber, at vi snart kan få stoppet den her diskussion. Det vil vi gerne fra dansk side, så vi kan bruge vores energi på det vigtige, nemlig at styrke vores samarbejde i en verden, der har behov for, at landene samarbejder,« siger Mette Frederiksen i interviewet med DR.