Nu skal valgplakaterne pilles ned

Valgplakaterne fra folketingsvalget skal være væk inden midnat fredag. Politikere, der stadig hænger i lygtepælene lørdag, risikerer en regning fra kommunen eller Vejdirektoratet.

Folketingsvalg 2015. Valgplakater. Nu skal de ned. Ellers vanker der bøder ... Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uret tikker for de politikere, der stadig hænger portrætteret på vejtræer og i lygtepæle landet over.

Folketingsvalget er forbi, og inden klokken slår 00.01 natten til lørdag skal kandidaternes valgplakater være væk.

Ifølge loven om offentlige og private fællesveje skal valgplakater og ophængingsmateriale nemlig senest være fjernet ved døgnets udgang på den ottende dag efter valgdagen, som i år var 18. juni. Ellers kan der vanke en regning fra kommunen eller Vejdirektoratet, hvis en af de to myndigheder skal pille plakaterne ned. Det fortæller chefkonsulent Ivan Skaaning Hansen fra Vejdirektoratets juridiske afdeling.

»Vejdirektoratet eller kommunen har ret til at tage plakaterne ned, når fristen er udløbet. Regningen for udgifterne til nedtagningen bliver sendt til den person, som har hængt plakaten op, og hvis vi ikke har navnet på den person, sender vi regningen til den person eller det parti, som valgplakaten agiterer for,« siger han.

Regningens størrelse er forskellig fra sted til sted. I Københavns Kommune koster det 40 kroner for hver plakat, kommunen fjerner.

Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning oplyser, at kommunen for alvor begynder at pille plakater ned i næste uge, og at regningerne bliver sendt ud til partierne, når der er tomt for valgplakater på samtlige gader og stræder.

Men du må ikke selv tage affære med stige og saks, hvis en valgplakat i lygtepælen uden for dit vindue generer dit åsyn lørdag morgen.

Privatpersoner har nemlig ikke ret til at fjerne valgplakater, selv om de har hængt for længe, forklarer Ivan Skaaning Hansen.

»Private personer bestemmer ikke over den offentlige vej og har ikke ret til at fjerne en valgplakat, som de ikke ejer,« siger han.

Fat telefonen og ring til de relevante myndigheder, hvis du har en klage, lyder anbefalingen i stedet.

»Man har jo lov til at ringe til kommunen eller Vejdirektoratet og sige, at en plakat har hængt for længe,« siger Ivan Skaaning Andersen.