Nu skal Støjbergs forsvarsadvokat selv vidne i Rigsretten: I 2016 advarede hans institut mod adskillelse af asylpar

I dag skal Inger Støjbergs forsvarsadvokat Jonas Christoffersen afhøres som vidne i Rigsretten. Han er indkaldt af anklagerne, fordi Institut for Menneskerettigheder advarede mod automatisk adskillelse af asylpar, mens han var direktør for instituttet.

Rigsretssagen fortsætter tirsdag klokken 09.00. Der forventes afsagt dom inden jul i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag fortsætter rigsretssagen mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, og selv om alle dage vel nok er særlige i Rigsretten, så er dagen i dag nok en anelse mere særlig end mange andre.

Således er det i dag, anklagernes indkaldte vidne Jonas Christoffersen, der gennem et årti var direktør for Institut for Menneskerettigheder, skal tage plads i vidneskranken.

Årsagen til, at det er en anelse specielt, er, at Jonas Christoffersen på en måde spiller to roller i sagen.

Således er han altså både anklagernes vidne og en del af Inger Støjbergs forsvarshold.

Inger Støjberg har to beskikkede forsvarere, nemlig Nicolai Mallet og René Offersen. Men derudover får hun således også støtte fra Jonas Christoffersen, der har tilsluttet sig Støjbergs forsvarsadvokater.

Jonas Christoffersen forventes i dag at skulle fortælle om Institut for Menneskerettigheders advarsler fra vidneskranken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Det vil sige, at Jonas Christoffersen konkret følger retssagen fra tilskuerpladserne, mens de to beskikkede forsvarere sidder ved siden af Støjberg i retssalen.

Anklagerne har i dag indkaldt Jonas Christoffersen som vidne, fordi Institut for Menneskerettigheder – som han altså indtil sidste år var direktør for – i 2016 offentligt advarede mod Inger Støjbergs adskillelse af asylpar, hvor den ene part var under 18 år.

Konkret advarede Institut for Menneskerettigheder om, at adskillelserne af parrene skulle ske efter en konkret vurdering og altså ikke blot pr. automatik og uden undtagelser.

Jonas Christoffersen forventes i dag at skulle fortælle om ovenstående advarsler fra vidneskranken.

I DR-programmet Rigsretsreporterne er Jonas Christoffersen tidligere blevet interviewet om advarslerne.

»Jeg tror ikke, jeg skal gå for meget ind i det, for det skal jeg jo afhøres om. Det var ikke mig, der sendte det brev (med advarsler, red.). Jeg tror nok, jeg var med til at beslutte, vi skulle skrive det. Men det var vicedirektøren, der sendte det,« sagde han ifølge DR og fortsatte:

»Men jeg står fuldstændig ved det. Det er et strålende brev.«

Rigssagen begynder i dag klokken 09.00.

Rigsrettens lokaler i Eigtveds Pakhus i København. Her ses vidneskranken forrest og dommernes pladser bagerst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.