Nu skal Støjberg i krydsild om statsborgerskab

Hvis ikke Inger Støjberg kommer på bedre tanker, er Enhedslisten klar med et modforslag, der vil gå imod ministerens plan om at genoptage tusindvis af sager om statsborgerskab.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) bliver nu kaldt i samråd af Enhedslisten Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) bliver nu kaldt i samråd af Enhedslisten, efter at ministeren har bebudet, at hun vil genoptage 2.750 sager om statsborgerskab på dispensation.

Enhedslisten mener, at Støjberg handler i strid med et flertal i Folketinget, når hun vil have genbehandlet ti gange så mange sager, som der ellers var lagt op til.

»Det er helt uhørt, at ministeren sætter sig op mod flertallet i Folketinget og ikke vil sætte de her mennesker på lovforslaget (der giver statsborgerskab, red.),« siger Enhedslistens indfødsretsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), i en skriftlig kommentar.

Forventningen har været, at op mod 255 udlændinge ville få genoptaget behandlingen af deres ansøgning om statsborgerskab, fordi de først fik tilsagn om statsborgerskab efter udskrivelsen af folketingsvalget.

Men nu siger Inger Støjberg, at hun vil have genoptaget 2.500 andre sager, selv om disse udlændinge har fået brev fra Justitsministeriet om, at de stod til at modtage en dispensation og dermed dansk statsborgerskab.

»Hvis hun (Inger Støjberg, red.) ikke kommer på bedre tanker meget hurtigt, vil vi tage initiativ til at stille lovforslag, der rummer de 2.500 navne. Det er usædvanligt, at lovforslag om indfødsretsmeddelelse skal fremsættes som private lovforslag, men det er åbenbart nødvendigt, når ministeren ikke respekterer Folketinget,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun hæfter sig ved, at Liberal Alliance har meldt ud, at man ikke kan støtte Støjbergs ønske om at genoptage det store antal sager.

»Med de tilkendegivelser, der har været fra Liberal Alliance og et flertal af partierne på Christiansborg, står det klart, at Inger Støjberg ikke har flertal for sin politik. Vi forventer derfor, at Folketinget kan vedtage vores lovforslag, så de 2.500 mennesker kan få det statsborgerskab, de så længe har ventet på,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.