Nu skal jyske betjente på terror-vagt i København

Rigspolitichefen vil kalde jyske betjente til København for at deltage i det forhøjede antiterror-beredskab. Beslutningen kommer efter massiv kritik af, at beredskabet belaster de sjællandske betjente.

Indtil nu er det sjællandske og fynske politifolk, der har varetaget det ekstra beredskab i hovedstaden efter terrorangrebet i februar. Men nu har rigspolitichefen belsuttet, at også jyske betjente skal hjælpe til. Politifolkene her patruljerer i Bibliotekshaven bag Christiansborg. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bunkevis af overarbejde. Stigende sygefravær og almindelige politiopgaver, der skal nedprioriteres.

Sådan har virkeligheden været for betjente og politikredse øst for Lillebælt, siden den nu afdøde Omar El-Hussein i midten af februar åbnede ild mod først et debatarrangement på Østerbro og siden den jødiske synagoge i Krystalgade i København.

Og den virkelighed reagerer rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg nu på. I et interview med Berlingske oplyser han, at han netop har besluttet, at de jyske politikredse fremover skal levere mandskab til København. Det sker for at aflaste betjentene på Fyn og Sjælland, som siden terrorangrebet har løftet stort set alle de ekstraopgaver, der har været, alene.

»Vi har fulgt udviklingen nøje, og nu er tiden inde til at brede den her opgave lidt ud. Der er ikke umiddelbart nogen udløbsdato på den bistand, som det samlede danske politi skal levere til Københavns Politi, og betjentene fra Fyn og Sjælland har ydet en kæmpe, kæmpe indsats. Derfor vil vi gerne sørge for, at de bliver aflastet og får en stor lettelse ved, at der også er andre, der bidrager,« siger Jens Henrik Højbjerg.

Konkret har det forhøjede beredskab i København, som bl.a. går til at bevogte de jødiske institutioner, ifølge rigspolitichefen haft den konsekvens, at Fyns Politi samt politikredsene på Sjælland i gennemsnit har måttet undvære otte pct. af deres daglige mandskab.

I denne uge har Berlingske afdækket, at det bl.a har ført til massivt overarbejde. Alene på en måned efter terrorangrebet – fra 14. februar til 22. marts – arbejdede betjentene øst for Lillebælt over i hele 91.810 timer.

En række politiforeningsformænd og Politiforbundet har derfor i fælles flok råbt vagt i gevær og advaret mod nedslidning af betjentene samt nedprioriteringer af det lokale politiarbejde.

Hvor mange skal af sted?

Ifølge rigspolitichefen har han lyttet til bekymringerne.

»Jeg har fuld forståelse for, at det her har været en hård belastning. Men det vil nu blive reduceret meget, meget væsentligt, fordi det bliver bredt ud over alle kredse,« lyder det fra Jens Henrik Højbjerg.

Han vil indkalde de jyske politidirektører til et møde, hvor man skal fastlægge de nærmere omstændigheder. Det skal blandt andet afklares, hvor mange jyske betjente der bliver brug for, samt hvordan man skal indkvartere dem i København. Rigspolitichefen »vil tro«, at de jyske betjente vil påbegynde deres assistance i midten af maj, men det mangler endelig afklaring.

I søndags beskrev Berlingske et fortroligt notat fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der helt ned i detaljen beskriver de nedprioriteringer, kredsen har måttet foretage som følge af det mandskab, den har måttet afgive til København. Eksempelvis blev kontrollen med kriminelle udlændinge og menneskesmugling skåret ned med 75 pct., al politiindsats på havet skulle droppes i hele år 2015, ligesom færdelsafdelingen skulle neddrosle deres hastighedskontroller og indsats mod trafikfarlige forseelser.

Direkte adspurgt, om rigspolitichefen på den baggrund ikke burde have foretaget en mere lige fordeling af byrderne tidligere, svarer han:

»Nej, det synes jeg ikke. Vi har fulgt det her meget nøje, men det var naturligt at lade dem (kredsene øst for Lillebælt, red.) give det første bidrag. Men det er klart, at når der ikke er nogen tydelig udløbsdato på det her, så er det naturligt at brede det ud på et tidspunkt,« siger han.

Jens Henrik Højbjerg oplyser endvidere, at Rigspolitiets seneste tal viser et fald i antallet af anmeldelser på ti pct. samt et fald i antallet af indbrud på 17,5 pct. i forhold til sidste år.

»Med andre ord er kriminaliteten faldet generelt, selv om vi har været under det her voldsomme pres. Det er meget opmuntrende,« siger han.

Jyderne hjælper gerne til

I Midt og Vestjyllands Politiforening kalder formand Jørgen Fisker det for »helt naturligt«, at de jyske betjente nu også skal tage del i det forhøjede beredskab i København.

»Mit grundlæggende synspunkt er, at der er tale om en national opgave. Det er ikke ukendt for os at deltage i opgaver i hovedstaden, og såfremt det foregår efter rimelige spilleregler, ser jeg intet problem i det,« siger han.

Samme melding kommer fra chefpolitiinspektør i Sydøstjyllands Politi, Jørgen Abrahamsen:

»Jeg ser initiativet som et forsøg på at imødegå udfordringerne, som har været drøftet de seneste dage. Det er vi vant til i dansk politi, og det er klart en fælles opgave. Det kan ikke diskuteres.«

Det har været belastende

I Sydsjællands og Lolland-Falsters Politiforening er formand Kaj Rasmussen glad for udsigten til, at hans medlemmer kan blive aflastet. »Den nuværende situation har belastet mange af mine kollegaer, som har været hjemmefra flere dage i træk med lange vagter. Derfor er jeg er meget tilpas og lettet, hvis tiltaget i øvrigt bliver udmøntet på en fornuftig måde. Det lyder det jo til, at det er lykkedes at råbe Rigspolitichefen op. Det er en ny politik fra hans side,« siger Kaj Rasmussen og fortsætter:

»I den indledende fase ved jeg, at mine kollegaer er indstillet på at yde en ekstra indsats. Men når man som nu er kommet på den anden side af den periode, må man anerkende, at det er opslidende at være så mange timer på gaden. Når man ser på den massive afgivelse af mandskab over en lang periode, mener jeg, at det er en opgave, som det samlede danske politi må varetage.«

Folketingets finansudvalg vedtog i sidste uge et såkaldt aktstykke, som udløser en ekstrabevilling til politiet og PET på 130 millioner kroner i 2015. Pengene skal blandt andet gå til at udbetale overarbejde samt til at ansætte personale fra andre faggrupper med det formål at frigøre politiressourcer til det almindelige politiarbejde.