Nu skal hele verden lære at drikke dialogkaffe med Özlem Cekic

Hun var en af hovedtalerne til de virtuelle TED Talks i New York i sidste uge, og sidste år viste BBC et meget set program om hendes møde med en mand, der havde svinet hende til på Facebook. Özlem Cekics idé om dialogkaffe står over for et internationalt gennembrud.

Özlem Cekic griber indimellem sig selv i at være for meget grøftegraver. Nu søger hun dialog og dyrker samtalen over en kop kaffe som en måde at bygge bro mellem mennesker, der er uenige. Faktisk kan hun slet ikke lide kaffe, men hun øver sig meget på at drikke cappuccino. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Özlem Cekic har nok sagt farvel til dansk politik, men det forhindrer hende ikke i fortsat at sætte sit præg på debatten både i Danmark og udlandet.

I sidste uge var hun i New York for at holde et TED Talks-foredrag om ideerne bag det projekt om dialogkaffe og brobygning, som hun har brugt sine kræfter på de senere år. Cekic leverede sin tale på det bedste engelsk, hun formår – hun lærte først at tale engelsk for tre år siden. Selve talens budskab og indhold var hun til gengæld mindre usikker på.

For det har vist sig at være en særdeles livskraftig idé, som Özlem Cekic fik i 2010, da hun nærmest havde fået krampe i håndleddet af at sidde og slette hademail fra sin Facebook-profil.

Hun beklagede sig til sin ven, fotografen Jacob Holdt. Han lyttede til hende og sagde så de provokerende ord: »Gå nu ud og mød de mennesker. Du er jo selv racist.«

Den første dialogkaffe foregik hos Ingolf, og det var allerede der, at det gik op for Özlem Cekic, at Jacob Holdt havde ret. Hun var selv fuld af fordomme. Hun forventede at møde en ussel mand i en muddergrøft og blev budt inden for i et pænt hjem med nyklippet græsplæne og blomstrede kaffekopper.

»Mit udgangspunkt for otte år siden var, at nu skulle jeg ud til disse mennesker og ændre dem. Hvis de mødte en muslim, ville de blive gode igen. Men jeg har haft rigtig mange gode kaffemøder, som virkelig har rykket ved min egen opfattelse af folk, for jeg har været lige så god til at dæmonisere dem, som de har været til at dæmonisere muslimer. Jeg synes, jeg er blevet bedre til at tage afstand fra holdninger frem for at tage afstand fra mennesker,« siger Özlem Cekic.

Det er modigt at åbne døren for mig

Det internationale gennembrud kom sidste år, da britiske BBC viste Özlem Cekics møde med Stefan, der havde svinet hende til på Facebook med bemærkninger som »Jeg hader alt, hvad du og dine artsfæller står for.« Undervejs i interviewet må Özlem Cekic kortvarigt forlade samtalen, fordi hans angreb mod hende bliver for meget for hende.

Selv om dialogkaffe ikke får uenigheder til at forsvinde, mener Cekic, at konceptet kan skabe forståelse og bygge bro over kulturkløfter.

»Jeg er realist, og jeg er bevidst om, at en bro mellem mennesker ikke nødvendigvis bliver bygget på én dag. Men jeg synes, det er modigt af de mennesker, der åbner deres dør for mig, og når de siger ja til at mødes, så sker der noget. Når jeg for eksempel kommer ud til folk om aftenen, spørger de altid til, om jeg har spist aftensmad, eller de lige skal lave lidt til mig. Denne form for omsorg oplever jeg ofte, og når vi sidder og taler sammen, kan vi finde ud af, at der er mere, vi er enige om, end vi er uenige om. Det er jeg også selv blevet bedre til hen ad vejen.«

Özlem Cekics koncept med dialogkaffe har fået et internationalt gennembrud. »Når jeg sammenligner med Özlem for ti år siden, må jeg sige, at jeg nu er blevet ekstremt opmærksom på det personlige ansvars betydning.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Men Özlem Cekic er også en brobygger, der har delt vandene i Danmark. Hun var kendt som en skarp, ivrig og principfast folketingspolitiker, der ikke så let bøjer af. Hun har været medlem af Folketinget for SF siden 2007, men i 2012 mistede hun sine ordførerskaber, da hun nægtede at stemme for den daværende SRSF-regerings skatteaftale. Ved folketingsvalget i 2015 blev hun ikke valgt, hvorefter hun valgte at droppe en fortsat politisk karriere.

Hun kan slet ikke lide kaffe

Reflekterer hun nu som brobygger over sin egen fortid som en person, der har været med til at dele folk?

»Ja, og nogle gange dumper jeg i og bliver grøftegraver igen. Min nye titel forpligter, og efter at jeg forlod Christiansborg, kan jeg tydeligt se, at Christiansborg er en del af problemet, ikke en del af løsningen. Vi er ikke født til at hade hinanden. Det er noget, vi tilegner os gennem livet. Der er ikke noget galt med at have fordomme, men vi har alle et personligt ansvar for at undersøge, om vores fordomme har hold i virkeligheden. Når jeg sammenligner med Özlem for ti år siden, må jeg sige, at jeg nu er blevet ekstremt opmærksom på det personlige ansvars betydning. Dette samfund er bygget af mennesker, der selv tog et ansvar og gjorde noget. Det er en rejse for mig, det er noget, jeg øver mig på.«

Med TED Talk her i efteråret og indslaget på BBC sidste år håber hun, at hendes idé kan få endnu større udbredelse i Danmark og i andre lande. Drømmen er at skabe en folkebevægelse for dialog.

»Jeg håber, at det kan inspirere i en tid, hvor dæmoniseringen er så stærk. Alle dæmoniserer modstanderne. Det er ikke kun højrefløjen, venstrefløjen er lige så slem.«

I øvrigt kan hun slet ikke lide kaffe. Men hun øver sig rigtig meget på at blive god til at drikke cappuccino. Eller mælk med kaffe, som hendes mand siger.