Nu skal det være lettere at afsætte borgmestre

Folketinget stemmer torsdag om et lovforslag, der skal gøre det lettere at afsætte borgmestre, som byrådets medlemmer ikke længere har tillid til.

Tidligere Farum-borgmester, Peter Brixtofte. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Juel Poulsen

Midt i nogle tumulte dage på Christiansborg med ministerafgange, næser og manglende tillid til landets øverste politikere, skal Folketinget torsdag stemme om et nyt tiltag, der skal gøre det nemmere at afsætte borgmestre, der ikke længere er tillid til.

»Som borgmester varetager man et tillidshverv. Derfor er det afgørende, at kommunalbestyrelsen rent faktisk har tillid til borgmesteren. De nye regler giver kommunalbestyrelsen nye og bedre muligheder for at trække i håndbremsen, eksempelvis hvis der er massiv mistillid til borgmesteren, eller hvis vedkommende groft tilsidesætter sine pligter,« siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i en pressemeddelelse.Lovforslaget, som Vestager selv har fremsat, betyder, at bestyrelserne rundt om i landets kommuner fremover vil kunne afsætte borgmesteren, hvis et flertal på 90 procent har mistet tilliden til det kommunale overhoved, der ikke længere findes »værdig til den agtelse og tillid, som hvervet forudsætter«. Borgmestrene vil også, såfremt forslaget vedtages, kunne blive suspenderet, hvis han eller hun tiltales for et strafbart forhold med en strafferamme på mindst fire år. Og så vil der med det nye forslag også blive strammet op på fristerne for udsendelse af sagsmaterialet til de kommunale bestyrelsesmøder, som nu ikke bare skal gøres tilgængelig men udsendes direkte til medlemmerne.

»Det er vigtigt, at kommunalbestyrelsesmedlemmerne er klædt på til at træffe de beslutninger, der skal træffes, og kan forberede sig i god ro og orden. Derfor er jeg glad for de nye skærpede frister for, hvornår kommunalbestyrelsesmedlemmerne får adgang til dagsordner og sagsmateriale og for, at materialet nu skal sendes til medlemmerne og ikke bare gøres tilgængeligt for dem,« siger Vestager.

Lovforslaget har været undervejs siden april 2012, hvor Farum-Kommissionen under Justitsministeriet anbefalede at strege reglerne for afsættelse af borgmestre op.

Tidligere har Margrete Vestager over for Berlingske Nyhedsbureau fremhævet Peter Brixtoftes (V) meritter i Farum Kommune som en begrundelse for, at byrådet bør kunne fjerne borgmesteren.

Mens sager som Fredericia Kommune, der i 2012 mistede tilliden til daværende borgmester Thomas Banke (V), som dog ikke kunne afsættes uden han selv indvilligede i det, også har sat spørgsmålet om mulighederne for at afsætte en borgmester på dagsordenen.