Nu siger Samuelsen det officielt: Topskattekrav kommer ikke med i regeringsgrundlag

Liberal Alliances politiske leder Anders Samuelsen har droppet sit ultimative krav om topskattelettelser på fem procentpoint.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliances ultimative krav om at lette topskatten med fem procentpoint er ikke længere et ultimativt krav.

Og det kommer ikke til at stå i regeringsgrundlaget.

Det siger Liberal Alliances politiske leder Anders Samuelsen på vej ind til regeringsforhandlingerne med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

»Nu er vi tilbage i den situation, hvor det ser ud til, at vi kan komme i regering. Det er et bytte, der er så ambitiøst og godt, at det kan man ikke som ansvarlig politiker sige nej til, hvis det lykkes at blive enig om et ambitiøst, borgerligt grundlag,« siger Anders Samuelsen.

En fem procents sænkelse af topskatten kommer ikke til at stå i det regeringsgrundlag, som Lars Løkke Rasmussen, Anders Samuelsen og Søren Pape Poulsen skal se, om de kan blive enige om.

»Der kommer ikke til at stå præcis det samme som i det gamle regeringsgrundlag,« siger Anders Samuelsen.

Det er nu Samuelsens »håb« og altså ikke længere et ultimativt krav, at der kommer en markant topskattelettelse:

»Det er mit håb, at vi får et opgør med topskatten, at den bliver mindre, at færre skal betale topskat,« siger han.Anders Samuelsen har ad flere omgang det seneste halvandet års tid italesat topskattelettelser på fem procentpoint som partiets ultimative krav.

Samuelsens nytårsdeadline

Og han har ad flere gang sat deadlines for, hvornår han krævede det ultimative krav indfriet.

Senest har Samuelsens deadline til Lars Løkke Rasmussen været 31. december. Hvis ikke topskatten på det tidspunkt var blevet sænket med fem procentpoint, ville Samuelsen trække støtte til Løkke og vælte Venstre-regeringen, har han sagt flere gange.

Men den situation eksisterer ikke længere, siger Anders Samuelsen. For hvis det lykkedes at blive enige om en VLAK-regering, så eksisterer den gamle V-regering ikke længere, siger han. Og dermed har Samuelsen ikke brudt noget løfte, mener han.

»Hvis vi kommer i mål, så er Venstre-regeringen ikke eksisterende længere. Det er det vi har sagt; at den ikke vil overleve, hvis ikke vi fik fem procentpoint på topskatten,« siger Anders Samuelsen.

»Hvis vi kommer til at skrive under på et nyt regeringsgrundlag, kommer der til at være en samlet ny politik med ambitioner og med vingesus. Det er det, vi går efter, og det var det, vi gik efter oprindeligt,« siger Anders Samuelsen og henviser til, at Liberal Alliance allerede i dagene efter folketingsvalget sidste år forsøgte at få Løkke til at lave en borgerlig firkløverregering.

Har du indset, at der ikke er 90 mandater til at sænke topskatten med fem procentpoint?

»Nej. Det er fordi, at vi nu har en mulighed for at komme dertil, hvor vi ville hen oprindeligt. Nemlig at komme ind i en regering, som er bredere end en smal venstre-regering. Hvis vi var lykkes med det allerede efter folketingsvalget, så var der ikke kommet til at stå det specifikke ønske om fem procentpoint. Men når vi ikke kunne få lov til at præge i alle ministerier, som man gør, når man er en del af et fællesskab i en regering, hvor ansvaret tynger, så var vi nødt til at tage fat i et væsentligt punkt og sige: Det her er betingelsen. Her skal der i hvert fald leveres,« siger Samuelsen og fortsætter:

»Nu er vi tilbage til den oprindelige situation. Anden model er udskiftet med første model, og nu arbejder vi for at få en så god første model som muligt.«

Men tror du ikke, at dine vælgere har troet, at du mente det med topskatten? At det ikke bare var noget, du brugte til at forhandle dig ind i en regering?

»Jamen vi mener det med topskatten. Stod det til os, og hvis der var 90 mandater i Folketinget, så var den blevet afskaffet i morgen. Og jeg kan love dig for, at der ikke ville være et parti, som ville gå til valg på at genindføre en topskat. Det er kun på grund af misundelsesretorikken, at den eksisterer. Det er fuldstændig parallelt med registreringsafgiften på biler.«