Nu rammer hammeren hovedstaden: Børn sendes hjem, restauranter lukker og offentligt ansatte skal arbejde hjemme

Statsminister Mette Frederiksen indfører nye restriktioner i 38 kommuner, herunder hele Region Hovedstaden. De store skoleelever sendes hjem, barer, restauranter og kulturinstitutioner skal holde lukket. Offentlige ansatte i ikkekritiske erhverv skal arbejde hjemmefra. Samtidig bliver de nuværende restriktioner forlænget i hele landet frem til 28 februar. Statsministeren opfordrer også til, at man ikke holder jul eller nytår med mere end ti personer.

Statsminister Mette Frederiksen (S) varsler en delvis nedlukning i København, Odense, Aarhus og en række kommuner i hovedstaden og på Sjælland. Pressemødet bliver holdt i Spejlsalen i Statsministeriet mandag den 7. december 2020. Udover statsministeren deltager Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), rigspolitichef Thorkild Fogde, direktør i Statens Serum Institut (SSI) Henrik Ullum samt direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Mette Frederiksen (S) tager nu den store hammer i brug mod coronavirus, og tager en række tiltag og restriktioner i brug, som skal bremse smitten med coronavirus. Restriktionerne bliver gældende i 38 kommuner, herunder alle kommuner i Region Hovedstaden, Aarhus kommune, Odense Kommune og en række kommuner på Sjælland. Det siger statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde mandag.

»Smittetrykket i Danmark er for højt. Den stigning, vi har set, er bekymrende,« siger Mette Frederiksen og tilføjer, at de kommende måneder indeholder en række udfordringer i forhold til at få bremset smitten. Derfor er det nødvendigt at indføre nye tiltag i de kommuner, hvor smitten er allerhøjest, understreger Mette Frederiksen.

»Jeg ved godt, at dagens meldinger er nedslående for mange. Vi har kolde måneder foran os, og nu er det med nye begrænsninger,« siger hun.

Tiltagene i de 38 kommuner omfatter følgende:

  • Skoleelever fra 5. klasse og opefter sendes hjem og skal undervises digitalt.
  • Børn i vuggestuer og daginstitutioner samt sårbare børn og unge kan fortsætte pasning.
  • Barer, cafeer og restauranter skal holde lukket. Der må dog serveres takeaway.
  • Svømmehaller, fitnesscentre og idrætscentre skal holde lukket
  • Teatre, spillesteder og biografer skal holde lukket.
  • Offentlige ansatte i ikkekritiske erhverv skal arbejde hjemmefra. Private arbejdspladser opfordres til at lade deres medarbejdere arbejde hjemmefra.

Restriktionerne gælder frem til 3. januar i de 38 kommuner.

Desuden bliver de landsdækkende restriktioner forlænget frem til 28 februar. Det gælder blandet andet forsamlingsforbuddet på 10 personer.

Regeringen opfordrer også til, at man ikke samles mere end 10 personer til jul og nytår.

»Man kan se den allernærmeste familie til juleaften, men hold ikke jul med mere end højst 10 personer,« siger Mette Frederiksen.

Statsministeren udelukker ikke, at der kan komme flere restriktioner.

»Vi kan ikke garantere, at der ikke bliver behov for at gøre yderligere. Men det vi siger i dag, forventer vi lægger til grund for juleaften og nytårsaften,« siger Mette Frederiksen.

De nye restriktioner gør sig gældende i disse kommuner:

Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Faxe, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Køge, Lejre, Lyngby-Tårbæk, Odense, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Slagelse, Solrød, Tårnby, Vallensbæk, Vordingborg og Aarhus.

Flere uger med høj smitte

De seneste restriktioner kommer oven på flere uger, hvor smittetallet har været stigende i flere kommuner. Især en række kommuner i københavnsområdet har været hårdt ramt. Det seneste døgns tid er 2046 personer testet positive med coronavirus.

1. december meldte Sundhedsminister Magnus Heunicke ud, at nye restriktioner vil træde i kraft i Region Hovedstaden. De restriktioner omhandlede øget brug af hjemmearbejde, færre personer i butikkerne, maksimalt ti personer til idræts- og foreningsaktiviteter samt øget brug af onlineundervisning på de videregående uddannelser.

Fredag den 4. december meddelte Magnus Heunicke, at Region Hovedstaden rykkede op i risikoniveau 4 på det varslingssystem, som skal skabe overblik over, hvor stor smittespredningen er, og hvilke restriktioner og tiltag som kan tages i brug for at bekæmpe smitten.

Selvom Region Hovedstaden fredag rykkede et niveau, så blev der ikke varslet nye restriktioner.