Nu presser erhvervslivets top Samuelsen: Drop »tumult« om lavere topskat

DI-direktør Karsten Dybvad opfordrer til besindelse i blå blok. LAs ultimative krav risikerer at få 2025-forhandlingerne til at bryde sammen til skade for dansk økonomi, lyder hans kritik.

Karsten Dybvad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens de blå partier på Christiansborg lægger arm om topskatten,stiger bekymringen i toppen af dansk erhvervsliv for, om de politiske stridigheder kan få hele Venstre-regeringens 2025-plan til at falde.

Derfor kaster den administrerende direktør for erhvervslivets største talerør, Karsten Dybvad fra Dansk Industri, sig nu ud i et usædvanligt pres på de blå partier og i særdeleshed Liberal Alliance, der truer med aktivt at vælte regeringen, hvis ikke topskatten sænkes med fem procentpoint for alle topskatteydere.

»Vi har altid – i hvert fald indtil nu – været i stand til at nå igennem med aftaler til gavn for vores erhvervsliv og vores økonomi. Det er også det, vi har brug for nu. Dansk erhvervsliv har brug for, at der bliver indgået en aftale – vi har ikke brug for politisk tumult. Og det er, hvad vi risikerer, hvis ikke der findes en aftale. Og så ved man ikke, hvad der kommer op fra asken,« siger Karsten Dybvad i et interview med Berlingske:

»Det er virksomhederne ikke tjent med,« fortsætter han.

Meldingen kommer på dagen, hvor flere end 1.000 af landets topchefer er samlet til DI-topmøde i Operaen i København, og hvor blandt andrestatsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal holde tale.

Dybvad kalder regeringens 2025-plan »vigtig« for danske virksomheder og kalder den for »meget omfattende og meget stor« – også set i sammenligning med tidligere tiders vækstplaner.

»Derfor er det også i virksomhedernes interesse, at der kommer en aftale. Ligesom det er i hele det danske samfunds interesse, for det er virksomhederne, der skaber den velstand, som vi kan bruge på bedre sygehuse og bedre skoler. Det er alt det, der er i spil nu,« siger Karsten Dybvad.

Venstre-regeringen har lagt op til at sænke topskatten med fem procentpoint – men kun for indkomster op til en million kroner om året. Liberal Alliance kræver, at den sænkes hele vejen op, ellers vil partiets formand, Anders Samuelsen, aktivt vælte regeringen med et mistillidsvotum.

Dansk Folkeparti har til gengæld gjort det ultimativt, at partiet under ingen omstændigheder vil gå med til Liberal Alliances krav.

Dansk Industri så gerne, at topskatten blevafskaffet. Deter dog ikke en sag, der er så vigtig, at organisationen vil lade hele planen afhænge af det, og derfor advarer Karsten Dybvad mod at gøre det til et ultimativt krav.

»Vores målsætning er ikke til at tage fejl af. Men jeg kan sige meget klart, at det aldrig har været vores politik, at det skal være lavere topskat eller ingenting. Det kan være i orden, at man forhandler hårdt, men det skal være med det mål, at man når et resultat,« siger han.

Så hvad mener du om, at Liberal Alliance har gjort det til et ultimatum?

»Jeg kan vel ikke sige det stærkere, end at det aldrig har været vores politik, at det skal være topskat eller ingenting, og at dansk erhvervsliv har brug for en aftale – ikke politisk tumult,« siger Dybvad og tilføjer:

»Vi har da også masser af forslag til forbedringer af planen, og der er ting, vi er mindre begejstrede for. Men det får os jo ikke til at sige, at det ikke er et rigtigt godt udgangspunkt for forhandlinger.«

Bekymring i Dansk Folkeparti

DI-direktøren roser 2025-planen for at opstille et konkret mål for, hvor meget Danmark skal blive rigere – nemlig 65 mia. kr. i 2025 – hvilket Dansk Industri længe har talt for.

At nå det mål krævermeget mere end netop lavere topskat, siger Karsten Dybvad.

»Man realiserer jo ikke sådan en velstandsmålsætning med ét forslag. Det realiserer man med en buket af forslag. Derfor ligger det næsten i sagens natur, at jeg efterlyser en aftale med så mange elementer, at det kan sandsynliggøre, at man når målet. Derfor er det afgørende, at man ser på helheden,« siger Karsten Dybvad.

Liberal Alliance har påpeget, at Venstre-regeringens forslag de facto vil låse topskatten i al evighed, fordi den dermed bliver til en skat specifikt for folk med millionindkomster og således politisk svær at gøre noget ved.

Karsten Dybvad, kan der ikke være en pointe i, at deter tvingende nødvendigt at få den sænket reelt nu?

»Hvornår har det nogensinde været sådan, at fordi man tager et skridt på vejen, så udelukker det, at man kan tage ét til? Det er der ikke nogen historisk dokumentation for, for det er jo sådan, det politiske system altid har arbejdet. Jeg kan ikke se, at et skridt i den rigtige retning skulle udelukke, at man senere kan gå videre,« siger Dybvad og tilføjer:

»I begyndelsen af 1980erne var marginalskatten på cirka 73 pct. I dag er den på cirka 56 pct. Det er lykkedes over flere gange at få reduceret marginalskatterne i Danmark, og man har reguleret, hvor mange der er omfattet af den. Det er jo det, regeringen foreslår nu, og det er i allerhøjeste grad et skridt på vejen.«

Hos Dansk Folkeparti deler finansordfører René Christensen DI-direktørens bekymring.

»Det er problematisk, hvis ét punkt ud af mange kan vælte hele læsset,« siger René Christensen.

I er jo selv endt med at være ultimative på den måde, at Liberal Alliances ultimative krav ikke må blive til noget. Er jeres måde at være ultimative på bedre end LAs måde?

»Jamen, vi har ikke et ultimatum på et politisk punkt. For hvis det bliver vejen frem, at det 90. mandat altid kan sige, at får jeg ikke min vilje, så vælter jeg hele korthuset, så har vi knæsat et helt skævt princip i forhold til at udøve demokrati. Vi er ultimative i forhold til udøvelsen af demokratiet,« siger René Christensen.

Karsten Dybvads kritik gør indtryk i regeringspartiet Venstre.

»Det er vigtigt at give erhvervslivet bedre betingelser, for det er derfra, job og investeringer i velfærd kommer. Det er dér, vores plan starter. Derfor er det utroligt vigtigt for os, at Dansk Industri så klart melder ud,« siger finansordfører Jacob Jensen.