Nu præsenteres ny aftale om velfærden – følg det her

Regeringen og dens støttepartier sender ekstra millioner til ældrepleje og daginstitutioner. Følg pressemødet med finansminister Nicolai Wammen direkte her.

Finansminister Nicolai Wammen holder sammen med repræsentanter for Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet pressemøde om en delaftale på velfærdsområdet i Finansministeriet i København, lørdag den 5. december 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

En delaftale mellem regeringen og støttepartier i finansloven sender 425 millioner kroner ekstra til ældreplejen næste år. Det skal sikre 1000 flere ansatte. Det skriver Ritzau.

»Den vigtigste opgave med finansloven er at få Danmark sikkert igennem corona-krisen. Men heldigvis er det også sådan, at takket være en stærk dansk økonomi, så har vi kunnet lave en reserve til andre vigtige ting som velfærd,« siger finansminister Nicolai Wammen ved et pressemøde.

»Men jeg er også nødt til at sige, at på grund af coronaen, så er der færre penge til velfærd. Derfor har vi skulle prioritere,« siger Nicolai Wammen.

Finansieringen af de tre velfærdsinitiativer med 1000 flere ansatte i ældreplejen, minimumsnormeringer i daginstitutionerne og flere penge til ungdomsinddannelser kommer fra forhandlingsreserven på finansloven, siger Nicolai Wammen.

- Vi har et råderum, som vi kan bruge på skattelettelser til dem, der tjener mest, som nogle partier vil. Regeringen og dens støttepartier har en holdning om, at vi vil brugene pengene på dem, der står for vores velfærd. Det gør vi med denne aftale, siger Nicolai Wammen.

Minimumsnormeringer rykkes frem

Regeringen og dens støttepartier er desuden enige om at afsætte ekstra 200 millioner kroner til flere voksne i daginstitutionerne næste år.

Det oplyser SFs formand Pia Olsen Dyhr til Ritzau.

Konkret afsættes der fra næste 200 millioner kroner om året frem til 2024 til mere personale i institutionerne. Det betyder samtidig, at den fulde indfasning af minimumsnormeringer i daginstitutioner kan rykkes frem.

I aftaleteksten skriver partierne om minimumsnormeringer, at det skal gælde på kommuneniveau. Det er ikke et lovkrav på institutionsniveau. Det betyder konkret, at forældrene i den enkelte daginstitution ikke kan være sikre på, at der maksimalt er tre tre børn per voksen i vuggestuer og seks børn per voksen i børnehaven.

Enhedslistens Pernille Skipper siger:

»Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at vi er ærlige om, hvad der er afsat penge til. Enhedslisten ønsker at det skal være minimumsnormeringer på institutionsniveau. Så ville ledere ikke tælle med, og så ville ekstra pædagogisk personale i andre daginstitutioner til eksempelvis børn med handicap eller specielle behov ikke tælle med,« siger Pernille Skipper.

Hun henviser til, at når minimumsnormeringerne gælder på kommuneniveau, så kan det betyde, ekstra personale i en daginstitution med børn med specielle behov trækker fra i en anden daginstitution, som så ikke opfylder den konkrete minimumsnormering.

Pengene kommer fra reserven

Finansieringen af de tre velfærdsinitiativer med 1000 flere ansatte i ældreplejen, minimumsnormeringer i daginstitutionerne og flere penge til ungdomsinddannelser kommer fra forhandlingsreserven på finansloven, siger Nicolai Wammen.

»Vi har et råderum, som vi kan bruge på skattelettelser til dem, der tjener mest, som nogle partier vil. Regeringen og dens støttepartier har en holdning om, at vi vil brugene pengene på dem, der står for vores velfærd. Det gør vi med denne aftale,« siger Nicolai Wammen ifølge Ritzau.