Nu mødes Løkke og Trump for første gang: »Han vil synes, at Trump er helt okay«

Når den danske statsminister skal mødes med den amerikanske præsident Donald Trump, vil det blive en munter samtale om få vigtige emner, siger politisk kommentator.

Billederne er taget af henholdsvis Asger Ladefoged (billedet af Lars Løkke Rasmussen) og Saul Loeb fra AFP (billedet af Donald Trump). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lagt i kakkelovnen til en munter samtale mellem Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen og den amerikanske præsident Donald Trump.

De to vil nemlig have en god kemi, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

Mødet mellem præsidenten og statsministeren vil foregå den 30. marts, hvor de for første gang mødes i Det Hvide Hus i Washington D.C. Det oplyste Statsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.

Selv siger Løkke i pressemeddelelsen, at han ser frem til drøftelser med præsidenten om, hvordan samarbejdet mellem de to lande kan øges.

»USA er verdens største økonomi. Danmark eksporterede sidste år for omkring 120 mia. kroner til amerikanerne. Vi har et stærkt økonomisk partnerskab, så også af den grund er samarbejdet med USA vigtigt for Danmark,« skriver Lars Løkke Rasmussen.

Handelspolitikken mellem de to lande vil ifølge politisk kommentator, Hans Engell, være et af de centrale emner, som Løkke vil bringe på banen.

»Han vil tale med Donald Trump om de ting, der vedrører dansk erhvervsliv. Virksomheder som Novo Nordisk er meget interesseret i, at Løkke prøver at forstå, hvad Trump egentligt tænker omkring at holde udenlandske produkter ude og sikre det amerikanske hjemmemarked,« siger Hans Engell.

Danmark som arktisk stormagt

Men andre emner vil også være i fokus, forudser Engell.

Han forudser, at Lars Løkke Rasmussen først og fremmest vil give sin støtte til kampen mod IS, men også den amerikanske strategiske base i Thule i Grønland vil blive bragt op.

»Det er her, Danmark placerer sig som en arktisk stormagt. Løkke vil gøre Trump opmærksom på, at der her ligger en væsentlig fælles interesse og et fælles forsvarsprojekt, som varetager USAs strategiske interesser,« siger Hans Engell.

Lars Løkke Rasmussen forventer dog næppe at få konkrete løfter eller aftaler ud af mødet, men vil derimod forsøge at skabe en bevidsthed hos Donald Trump om Danmark og Grønland, siger den politiske kommentator og tilføjer:

»Og så vil Løkke da også slå på, at Trump har en svigerdatter, der er af dansk oprindelse.«

Merkel må klare EU

Emner som EU og NATO vil Lars Løkke Rasmussen også være interesseret i at tale med Trump om, men kernen i samtalen vil være emner, der har direkte dansk interesse, siger Hans Engell.

»Løkkes synspunkt vil være, at Trump allerede har talt med Angela Merkel (tysk kansler, red.) og Jens Stoltenberg (NATOs generalsekretær, red). Løkke har interesse i, at de minutter, han har til rådighed med Trump, ikke kommer til at foregå på et alt for abstrakt plan. Han vil forsøge at gøre samtalen konkret.«

Hvad betyder det for Trump, at der kommer en statsminister fra et lille land som Danmark?

»Trump skal møde næsten alle på denne klode, og derfor er det ret flot, at Løkke ligger så højt på listen. Det tyder på, at den nye amerikanske administration giver Danmark en prioritet. Løkke har også været en af de regeringschefer, der ikke nåede at sige en masse kritisk om Trump, før han blev valgt som præsident.«

For Donald Trumps vedkommende vil præsidenten forsøge at bruge mødet til at lægge pres på den danske statsminister i forhold til en ny forsvarsaftale, siger Engell.

Det er nemlig præsidentens ønske, at Danmarks skal øge forsvarsbudgettet, for i øjeblikket lever Danmark, ligesom en række andre NATO-lande, ikke op til NATO-aftalen om at bruge to procent af BNP på forsvaret.

»Men alt i alt tror jeg, de får en god snak. Kemien mellem de to vil være god, og Løkke vil synes, at Trump er helt okay.«

Frihandel og militær bliver tema

At netop militærudgifter bliver et af de centrale emner til mødet, er Mikkel Olesen, postdoc, fra Dansk Institut for Internationale Studier, hvor han forsker i dansk-amerikanske relationer, enig i.

»En oplagt knast i forholdet mellem USA og Danmark er de famøse to procent, hvor USA kritiserer, at Danmark ikke lever op til NATO-aftalen om at bruge to procent af BNP på forsvarsbudgettet,« siger Mikkel Olesen.

Når amerikanerne har kritiseret det danske forsvarsbudget, har modargumentet fra dansk side været, at Danmark leverer meget output, siger Mikkel Olesen og forklarer:

»Vi bruger militæret til mange aktioner. Det har man altid brugt som argument over for amerikanerne. Hvorvidt Trump vil være lydhør over for det argument, er svært at sige. Men det er det bedste argument, Lars Løkke vil have,« siger Mikkel Olesen.

Han tilføjer desuden, at der i går i Folketinget var debat, hvor ordførerne fremlagde, hvad de ønskede, at Lars Løkke Rasmussen tog med af samtaleemner.

»Det var emner som frihandel, miljø og kvinders rettigheder. Det er oplagt, at Løkke taget er af de emner med. Og det bliver nok frihandel.«