Nu melder Brostrøms tidligere chef ud om håndteringen af coronavirus i foråret: Én person gjorde en forskel

I et interview til Altinget roser Per Okkels, den netop pensionerede departementschef i Sundhedsministeriet, både Statsministeriet og Barbara Bertelsen for at have sat tidligt ind i forhold til sundhedsmyndighedernes mangelfulde håndtering af coronavirus.

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, gjorde det helt rigtige i foråret, da hun tog styringen og kørte Sundhedsstyrelsen ud på et sidespor, mener Sundhedsministeriets netop pensionerede departemenschef, Per Okkels. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indtil for nylig var han den højest positionerede embedsmænd i sundhedsvæsnet som departementschef i Sundhedsministeriet.

Indtil hans pensionering i januar var det i ni år Per Okkels' opgave at navigere og koordinere mellem Statsministeriet, Sundhedsministeriet og de dertilhørende styrelser – herunder Sundhedsstyrelsen og direktør Søren Brostrøm.

Men som det er blevet beskrevet i Berlingske, var det langtfra en let opgave i foråret, hvor særligt Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og Søren Brostrøm havde dybt forskellige opfattelser af faren ved coronavirus.

Nu melder Per Okkels, der var Søren Brostrøms chef og sundhedsminister Magnus Heunickes (S) højre hånd i de skæbnesvangre måneder, ud om håndteringen af coronavirus i Danmark i et interview til Altinget. Og han roser særligt én person.

»Barbara Bertelsen var utroligt aktiv meget tidligt i forløbet. Det var rigtigt af hende. Hun har også en stor del af æren for, at Danmark har klaret det så godt,« siger Per Okkels til Altinget.

Fodslæbende sundhedsmyndigheder

Berlingske har i en artikel grundigt gennemgået, hvordan Barbara Bertelsen allerede i januar var opmærksom på truslen fra coronavirus. I løbet af foråret var Søren Brostrøm til gengæld fodslæbende, og flere gange under de første måneder af coronakrisen forsøgte Sundhedsstyrelsens direktør at gå direkte imod ønskerne fra Statsministeriet.

Som konsekvens blev Brostrøms styrelse, den centrale sundhedsfaglige myndighed i Danmark, kørt ud på et sidespor, mens Statens Serum Institut fik en langt mere central placering i rådgivningen af regeringen.

Per Okkels lægger i interviewet ikke skjul på, at også han som departementschef havde sine kampe med Statsministeriet og Barbara Bertelsen i foråret. Af en e-mail, som blev offentliggjort i den såkaldte Grønnegård-rapport, der gransker coronakrisens første fase, fremgår det, at Per Okkels i marts forsvarede Sundhedsstyrelsen over for Statsministeriet i en lang telefonsamtale.

Alligevel lagde Okkels vægt på, at Sundhedsstyrelsen skulle sende alt, hvad Statsministeriet ønskede.

»Det her skal vi. Det her kan vi blive skudt på. Alt er alt. Vi bliver nødt til at give dem alt,« skrev Per Okkels i e-mailen til Søren Brostrøm, der svarede med »OK, vi prøver«.

Ifølge Per Okkels var arbejdspresset enormt, men han mener altså nu, at Statsministeriet traf den helt rigtige beslutning ved at lukke hele landet ned, på trods af at det ikke var Sundhedsstyrelsens anbefaling.

»Det var jo ikke sådan, at myndighederne afviste alle restriktioner. Men når man lukker et land ned, så er det altså en politisk beslutning,« siger Per Okkels til Altinget.