Nu kan Støjberg pålægge DSB at kontrollere rejsendes ID

Efter en hastebehandling har Folketinget vedtaget, at Danmark i ekstreme tilfælde kan indføre såkaldt transportøransvar for ID-kontrol.

I Sverige er det politiet, der tjekker alle togpassagernes id på Hyllie station, lige efter Øresundsbroen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketinget har fredag vedtaget den såkaldte transportøransvarslov.

Det giver integrationsminister Inger Støjberg (V) mulighed for at pålægge transportører som DSB og Scandlines strafansvar, hvis de bringer udlændinge ind i Danmark uden gyldigt id.

Men kun i en ekstraordinær situation, hvor der er indført midlertidig grænsekontrol, understreger Støjberg.

- Det er ikke fordi, jeg ønsker, at vi skal indføre transportøransvar. Men vi kan komme i en situation, hvor det bliver nødvendigt. Eksempelvis hvis svenskerne indfører transportøransvar, siger ministeren kort efter afstemningen i folketingssalen.

Her stemte 77 for lovforslaget, mens 24 stemte imod. Kritikken lød fra oppositionen, at det er uansvarligt at hastebehandle et lovforslag, der er så vidtrækkende, uden man til fulde kender konsekvenserne.

Inger Støjberg kalder da også loven for "et nødvendigt onde".

- Det vil jo hindre den fri passage over den dansk-tyske grænse. Det er jo ikke en fordel. Fri bevægelighed er en fordel for både de mennesker, der bor i området, og for erhvervslivet, siger hun.

Sverige vil fra 4. januar tvinge tog- og færgeselskaber til at sikre, at alle indrejsende har gyldige id-papirer på sig, før de kommer til den svenske grænse. Adspurgt om Støjberg vil indføre grænsekontrol samtidig, lyder svaret:

- Det vil jeg ikke sige noget om i dag. Men det er noget, regeringen følger meget, meget tæt.

Men hvilke kriterier har I sat op for, at situationen kan betegnes som "særlig"?

- Det er ikke noget, jeg vil delagtiggøre pressen i i dag, svarer Støjberg.

Tysk forbundspoliti har i denne uge slået fast, at nok kan DSB-ansatte tjekke pas og visum på vej mod Danmark, men de rejsende kan blot nægte at følge forespørgslen - uden konsekvenser. Men det afviser Støjberg.

- Det er jo ikke grænsekontrol, som DSB-ansatte skal udøve. De skal kontrollere, at de rejsende har pas og gyldigt visum.

Tysk forbundspoliti siger, at DSB ikke kan stille noget op, hvis de rejsende nægter at vise id?

- Jo, DSB kan jo undlade at tage passagererne med. Det er op til transportøren at sørge for, at de rejsende har pas og visum i orden.

Støjberg affejer samtidig bekymringen fra DSB og andre selskaber, der ikke mener, at de ansatte er i stand til at tjekke pas og visum.

- Jeg mener sagtens, at vi kan få enderne til at nå sammen.

/ritzau/