Nu kan Danmark selv sige ja eller nej til GMO-afgrøder

Fremover kan det enkelte EU-land selv tage stilling til GMO-afgrøder. Dansk Folkeparti jubler over, at der sendes magt fra Bruxelles til Danmark, mens SF efterlyser fælles regler.

Læs mere
Fold sammen

Europa-Parlamentet har tirsdag besluttet, at det fremover bliver op til det enkelte EU-land at bestemme, om man vil forbyde dyrkning af genmodificerede afgrøder (GMO) på eget territorium. Hidtil har EU besluttet, om der i det enkelte tilfælde skulle siges ja eller nej til GMO-afgrøder.

Dansk Folkeparti glæder sig over beslutningen, mens SF ærgrer sig.

»Jeg er rigtig glad. Den klare afstemning, vi havde i dag (tirsdag, red.), gør det muligt for medlemslandene at sige, at de ikke ønsker GMO-afgrøder,« siger EU-parlamentariker Jørn Dohrmann (DF).

Han er særdeles tilfreds med, at man med beslutningen sender magt fra EU-systemet tilbage til det enkelte medlemsland.

»Det her betyder, at man giver mere indflydelse til det enkelte land, og som jeg ser det, kommer der flere af den slags beslutninger fremover,« siger Jørn Dohrmann.

EU-parlamentariker Margrete Auken (SF) vender tommelfingeren nedad i forhold til tirsdagens beslutning. Frem for at sende indflydelse tilbage til det enkelte land efterlyser hun EU-regler på området. Regler, der afspejler den skepsis, som findes mange steder i forhold til GMO.

»Nogle medlemsstater får altså lettere ved at forbyde GMO, men prisen er, at andre får lettere ved at tillade det,« siger hun i en skriftlig kommentar.

»Den nye ordning pålægger ikke de medlemsstater, som tillader GMO, at beskytte de GMO-fri landbrug, og pollen og frø spreder sig jo med vind og insekter tværs over både marker og landegrænser. Jeg frygter, at vi nu har lukket den trojanske hest ind i EU, og at vi fremover vil se GMO dukke frem overalt i Europa,« siger Margrete Auken.

480 medlemmer af Europa-Parlamentet stemte ja til de nye regler, mens 159 sagde nej.

Reglerne træder i kraft i løbet af foråret.