Nu har »vred« Pia Olsen Dyhr fået nok af DF: »Jeg kan slet ikke rumme mere af den slags«

Politisk ugepost: Vi har samlet alle de vigtigste historier om dansk politik fra ugen, der er gået. Du får hele overblikket lige her.

Pia Olsen Dyhr på valgrunde i København under valgkampen i 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted

Velkommen til denne uges politiske ugepost - dit ugentlige overblik.

Det er blevet lørdag i uge 7, og hvis du har ferieret den lidt hele ugen og ikke har fået fulgt med i dansk politik, behøver du ikke ærgre dig længere.

Berlingskes Politiko har fulgt med, noteret ned og giver dig de vigtigste politiske nyheder i kondenseret form.

Og vi begynder med at skrue tiden et døgns tid tilbage. Forsiden på Jyllands-Posten fredag var nemlig et gensyn med en debat, der adskillige gange har sat sindene i kog på Christiansborg. Og som i den grad også gjorde det igen i går.

For hvornår er man dansk? Og hvad skal der egentlig til for at blive dansker?

Det spørgsmål - med kravet om at formulere det kortest muligt og helst i én sætning - stillede Jyllands-Posten til Folketingets ni politiske ordførere/partiformænd. Du kan læse, hvad otte af dem landede på, her.

For Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen er det centralt, at indvandrere skal deltage i de kristne højtider og lære om kristendommen for at kunne kalde sig danske:

»Hvis man kommer her til landet som indvandrer, skal man i hvert fald tilegne sig viden om kristendommen og deltage i de kristne højtider for at man kan blive dansk,« sagde han i Jyllands-Posten fredag.

Og Martin Henriksens udtalelser var den berømte dråbe, der fik bægret til at flyde over for SFs formand, Pia Olsen Dyhr:

»Han kan simpelthen ikke mene, det der. Det kan han simpelthen ikke. Skal vi alle sammen aflægge kristen troskabsed for at være danske, eller hvad? Det er jo nærmest i modstrid med Grundloven. Grundtvig ville vende sig flere gange i sin grav, hvis han så det der,« siger Pia Olsen til Berlingske.

»Det er simpelthen så karikeret, at jeg ikke ved, om jeg skal tage det alvorligt. Men det gør jeg så, eftersom det er et parti, der sidder i Folketinget,« fortsætter hun.

SFs formand understreger over for Berlingske, at det er vigtigt, at diskutere begrebet danskhed. Men Martin Henriksen har med fredagens udtalelser »bortført« begrebet og »misbrugt« det, synes hun.

»Hver gang vi diskuterer danskhed, kommer der et nyt bud på banen, der gør, at endnu færre kan rummes af det at være dansk. Nu må det holde op. Er det en konkurrence om, at færrest muligt kan blive danske, eller hvad? Vi er ude på et totalt overdrev nu. Jeg er villig til at diskutere meget. Men det her er simpelthen så grotesk,« siger Pia Olsen Dyhr.

Også på Facebook tog Pia Olsen Dyhr afstand fra Dansk Folkeparti og Martin Henriksen.

Venstres Søren Pind havde i øvrigt denne kommentar til debatten:

Dansk politik er blevet mere destruktivt og perfiditeten grovere

Vælgernes tillid til de folkevalgte er styrtdykket de senere år, og på Christiansborg er flere begyndt at tale om, at noget er galt.

Torsdag aften stillede DR2-programmet ’Debatten’ spørgsmålet: Er der noget fundamentalt galt med den måde vores demokrati og Christiansborg fungerer på?

Peter Goll, tidligere politisk rådgiver for Morten Bødskov og nuværende kommunikationskonsulent, var en af gæsterne hos Clement Kjersgaard. Og for ham er diagnosen klar.

Dansk politik er blevet hurtigere, mere destruktivt og mere personligt.

»Der er begrænset antal timer til rådighed for en minister. Og kan man sætte sig på en ministers tid ved at stille spørgsmål og bringe kritiske mediehistorier frem, så har ministeren ikke tid til at udvikle positive dagsordener for det her land. Og det er jo det, der gør forskellen,« sagde Peter Goll.

TV2s politiske redaktør Anders Langballe var ligeledes en af gæsterne i studiet torsdag aften. Han trak den seneste tids debat om ældreminister Thyra Frank fra Liberal Alliance frem som et eksempel på, at der er sket et skred i undergravningen af politiske modstandere.

Det, Thyra Frank har været igennem, har været »lidt usædvanligt«, sagde Anders Langballe og slog desuden fast:

»Perfiditeten – angrebene på politiske modstandere – er blevet lidt grovere.«

Socialdemokratiets tidligere politiske ordfører og transportminister Magnus Heunicke var ligeledes en del af programmet torsdag aften. Han forklarede, hvordan han var blevet vejledt, da han første gang skulle på talerstolen i folketingssalen som sit partis politiske ordfører. Fiffet kom, sagde Heunicke, fra en »garvet politiker«:

»Husk du har to svar. Første gang skal du overhovedet ikke svare og anden gang skal du hamre igennem i et modangreb.«

Og den måde at angribe hinanden på, har Anders Langballe også kunne se udvikle sig i løbet af de 15 år, han har været journalist på Christiansborg. Partierne arbejder meget professionelt med at undergrave de politiske modstandere, siger han.

»De producerer små videoklip og sjove film, som spredes rundt omkring og har til formål at undergrave – ikke nødvendigvis det, der handler om politik og substans, men på hvad personer har sagt og gjort. Det tror jeg er med til at forrå kulturen,« siger Anders Langballe i programmet.

Du kan se hele programmet fra i torsdags lige her.

Pia Kjærsgaard stod med en brødkniv i hånden - klar til at slå ihjel

Vi spoler lige tiden tilbage til sidste søndag og slår op på forsiden af Berlingskes Magasin.

I næste uge - 23. februar - fylder Folketingets formand, den tidligere DF-formand Pia Kjærsgaard, 70 år. I den anledning havde Berlingske mødt og interviewet hende. I indledningen artiklen, som altså blev bragt i søndags, stod blandt andet:

»Kort efter var de unge kommet løbende fra Griffenfeldsgade. De havde opdaget, at hun stadig var på Nørrebro. Det var derfor, Pia Kjærsgaard nu havde søgt tilflugt på førstesalen hos Unibank.

Og her gjorde hun sig klar til at forsvare sig. Hun gik ud i bankens køkken, åbnede en skuffe og fandt en lang brødkniv, som hun tog i hånden. Hvis det kom dertil, måtte hun kæmpe for sit liv, tænkte hun fattet.

Også hvis det betød, at hun måtte slå et andet menneske ihjel for at forsvare sig. Med brødkniven i hånden stod hun klar, mens tilråb, slagssange og skældsord blandet med lyden fra sirener og gøende politihunde fandt vej til bankkøkkenet. Hun var parat.«

Du kan læse resten af historien om en af de politikere, der har sat et større aftryk på dansk politik end de fleste, her.

Thulesen og Frederiksen benyttede vinterferien til at cementere deres nye magtalliance

DRs politiske redaktion har med analytikerne Bjarne Steensbeck og Jens Ringberg som værter lanceret det ugentlige radioprogram 'Slotsholmen', der går tæt på dansk politik og tager aktuelle emner op.

Det gjorde de også i denne uge, hvor emnet blandt andet var det interview, som Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og Dansk Folkepartis ditto, Kristian Thulesen Dahl, i mandags gav sammen til Fagbladet 3F.

Det var et interview om et stadigt mere spirende samarbejde mellem de to partier og et interview, der har givet genlyd på Christiansborg. Også mere, end Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen, gav udtryk for, da han tirsdag formiddag udtalte sig til Ritzau om S/DF-alliancen:

»Bare fordi man ser to mennesker sidder og flirte i en sofa, og det er Valentines Day, så skal man jo ikke høre bryllupsklokker med det samme,« sagde han.

Nå. Men tilbage til DR-programmet 'Slotsholmen'. Her var politisk kommentator Hans Engell i studiet for at give sin vurdering. Og han var enig med Jakob Ellemann-Jensen i, at et S/DF-bryllup ikke er lige oppe over. Men parløbet mellem Folketingets to store partier er bemærkelsesværdigt, sagde Engell:

»Jeg ser to partiledere, der har fundet en enorm fællesinteresse – af forskellige grunde - for at skabe et magtcenter i dansk politik i de kommende år, som de har tænkt sig at udnytte,« sagde Engell og kom så ind på en af grundene til, at Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti muligvis ser perspektiver i alliancen med Mette Frederiksen:

»I DFs ledelse synes man ikke om Lars Løkkes ledelsesform. De er stille og roligt gledet fra hinanden som skibe, der passerer hinanden om natten,« sagde Engell i ugens udgave af 'Slotsholmen', som du kan lytte på her.

Her på Berlingske har vi kigget nærmere på den rejse, henholdsvis Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl har taget, siden Mette Frederiksen for halvandet år siden mente, at Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl kørte »på frihjul« og »løb fra regningen« i dansk politik. Det kan du læse mere om her.

I øvrigt sagde Socialdemokratiets daværende finansordfører Jesper Petersen i august 2014, dengang Danmark havde en SR-regering, at han ikke var begejstret for, at SFs Pia Olsen Dyhr og DFs Kristian Thulesen Dahl var gået sammen i et dobbeltinterview i Jyllands-Posten for at kræve ændringer på dagpengeområdet:

»SF må jo bedrive politik, som de nu vil. Men det, der ærgrer mig lidt, er den måde, SF agerer på her med et dobbeltinterview med Thulesen Dahl og en alliance med Dansk Folkeparti. Det er jo ikke med til at bringe os tættere på, at den her regering kan fortsætte efter valget. Tværtimod hjælper det Kristian Thulesen Dahl, som jo vil have Lars Løkke som statsminister,« sagde Jesper Petersen dengang til det nu hedengangne BNB.

Ugens øvrige nyheder

Vi skal også lige nå forbi et par af ugens øvrige politiske nyheder. Så dem tager vi i kort form her:

X) Når Folketinget til oktober tager hul på en ny politisk sæson, vil det være med en dannebrogsfane som nyt fast inventar. Det kunne Jyllands-Posten onsdag fortælle.

X) Politiken skrev torsdag, at en ny knast er dukket op i kampen om at sikre dansk deltagelse i den grænseoverskridende kamp mod terror og kriminalitet, Europol. »Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tør ikke andet end at tage på charmetur i Strasbourg,« skrev Politiken om Løkkes tur.

X) Står det til Alternativet, skal det være slut med fag som kristendomskundskab, historie, samfundsfag og naturfag på skoleskemaet. I stedet vil partiet erstatte de klassiske fag med fire helt nye fag: ”Klima og bæredygtighed”, ”Medborgerskab”, ”Kunst og kultur” og ”Erkendelse”, skrev DR i onsdags.

X) Forsvaret skal selv kunne dæmme op for truslen fra Rusland, der har rykket missilsystem tættere på Danmark, mener Socialdemokratiet. Og det er regeringen åben for. Faktisk undersøger Forsvaret allerede muligheden, sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, da han forleden kommenterede S-forslaget til DR.

X) SF har brugt vinterferien til i Politiken at melde sig i koret af partier, der vil afskaffe medielicensen. Pengene skal i stedet findes på finansloven, lyder forslaget.

X) Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil fortsat ikke svare på spørgsmål om hans udtalelser om, at Venstre har »købt en grønlænder« med henvisning til en aftale med grøndlandske Aleqa Hammond. Det har han tidligere sagt mundtligt og i denne uge gentog han det skriftligt, efter at Socialdemokratiets Lars Aslan Rasmussen har spurgt ministeren om regeringen har tænkt sig at købe »flere grønlændere i denne valgperiode«. Nu inddrager Karsten Lauritzen Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, skriver Ritzau.

X) Denne uge var også ugen, hvor Information kunne afsløre, at A.P. Møller-Mærsk i valgåret 2015 har støttet fem partier, som selskabet nu forhandler Nordsø-aftale med, med fire millioner kroner.

X) Torsdag kunne Berlingske fortælle, at larm og støj, der tvinger sig adgang til borgernes hjem, skal være fortid, efter at et flertal af politikere i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune, der har vedtaget nye regler for området.

X) Onsdag kunne Berlingske så fortælle, at vælgere i stor stil flygtet fra Dansk Folkeparti ifølge en ny meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske. Mens 21,1 procent af vælgerne altså satte kryds ved Liste O ved valget, svarer 15,8 procent af de adspurgte danskere nu, at de vil stemme på Dansk Folkeparti. Det er den ringeste Gallup-måling for partiet siden folketingsvalget, og man skal ifølge Gallup helt tilbage til december 2013 for at finde en måling med lavere DF-tilslutning. Læs mere her.

Ugens analyse

Vi giver ordet til Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, der analyserer Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt:

»I dag mener både Kristian Thulesen Dahl, Peter Skaarup, Søren Espersen og partiets chefrådgiver, Søren Søndergaard, at Messerschmidt har overtrukket sin kredit, og at han fremover skal gå på en smal sti, hvis han skal have chancen for at sikre sig et comeback.

For tiden befinder DF sig i den værst tænkelige situation, eftersom partiet er låst fast i en venteposition, hvor man ikke kan gøre ret meget. Overfladisk set synes stormen mod Messerschmidt ganske vist at være aftaget.«

Tak, fordi du læste med. God weekend.

På mandag er den Politiske morgenpost i øvrigt tilbage efter en uges ferie. Vi læses ved der.